Eigg, a világ első önellátó szigete

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/02/15

A Skócia északnyugati részén elhelyezkedő Eigg ma a világ talán legzöldebb szigete, nem kizárólag érintetlen környezete okán. Széleskörben alkalmaz fenntartható technológiákat, energiaszükségletének közel 90 százalékát megújuló forrásokból szerzi be.

Eigg a skóciai Small-szigetek (skót nevén Na h-Eileanan Tarsainn) szigetcsoportjának második legnagyobb tagja. Hosszúsága 9 km, szélessége 5 km. 2001-ben lakosainak száma 67 volt, tíz évvel később már 95. Nevezetességei közé tartozik fő települése Cleadale, és északnyugaton található tengerpartja.

Teljesen önellátó
Napkollektorok, szél- és vízerőművek működnek szerte a szigeten, ellátva így szinte a teljes lakosság energiaszükségletét. Földrajzi elhelyezkedéséből, kíméletlen időjárási körülményeiből kifolyólag a sziget az átlagosnál is nagyobb hasznot húz a megújuló energiaforrásokból. Ennek köszönhetően a művelődési házban, a templomokban, sőt, még a nyilvános helyeken is fűtés van.

Szigetet behálózó rendszer
A 2008 óta működő, 2,64 millió dollár értékű villamosenergia-hálózata lefedi teljes területét, amely megközelítőleg harmincegy négyzetkilométer. A rendszer az Egyesült Királyság nemzeti hálózatától független életet él. Nehéz elhinni, hogy a saját hálózat bevezetése előtt a lakosság nagy része még dízellel működő generátorokra támaszkodott, amelyek - az egyre magasodó olajárak miatt - napi szinten csupán néhány óráig voltak bekapcsolva.

Valamit valamiért
A saját rendszer energetikai szempontból függetlenséget ad tehát a lakóknak, zártsága okán azonban nagyobb energiaszolgáltató cégekkel nem tudnak leszerződni, az üzemeltetés pedig a szigetre hárul, amely többletköltségeket eredményez. Ezért az energiaárak egy kicsit magasabbak Skócia más régióihoz képest. Hogy biztosan mindenki elég áramhoz jusson, az energiahasználatot háztartásonként 5 kilowatt, üzletenként 10 kilowatt alatt tartják a lakosok, akik azonban nem panaszkodnak: a limit megléte tovább buzdítja őket, hogy az elektromos energiát mértékletességgel használják. Az elmúlt években a 2008 előtti időszakhoz képest 43 százalékkal sikerült csökkenteniük az energiafelhasználást, ezt a szintet pedig évről-évre tartják is. Az intézkedések sikerességét mi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy 2010-ben a sziget is megkapta a tekintélyes brit Ashden díjat, és a vele járó 20 ezer fontot. A lakosok büszkék arra, hogy Eigg-et közös erővel, a világ legzöldebb szigetévé tették.

 

 

forrás: isleofeigg.net, wikipedia.org, guardian.co.uk

A rovat új hírei

Hasonló