A leghosszabb ideje működő óceáni hullámerőmű

Magazin

2017/02/01

A Carnegie Hullámenergia perth-i erőműve, a CETO 5 rekordot döntött több, mint 14 000 órás üzemidejével.

Körülbelül egy éve kezdte meg működését a Carnegie Hullámenergia perth-i erőműve - itt mutattuk be, amely több, mint 14 000 órányi üzemidejével a világ leghosszabb ideje működő óceáni hullámerőművének számít. Egyben az első, mely egész évben üzemel.

A nyugat-ausztráliában működő erőmű egy haditengerészeti bázist lát el energiával. Az erőmű ráadásul nemcsak áramot termel, hanem a sótalanítási folyamatba is besegít.

Időközben a CETO 5 névre keresztelt berendezés három bólyájából a másodikat kicserélték, de az erőmű működése nem állt le. A bólyát hidraulikus gyorscsatlakozó technológia segítségével oldották el a tengerfenéken található talapzattól, majd a helyére csatlakoztatták az 1-es egységet. A műveletet magas tengerszintnél hajtották végre, amely általában július és szeptember között jellemző Nyugat-Ausztrália partjainál, ezzel is demonstrálva, hogy milyen egyszerűen cserélhetőek és tarthatóak karban az egységek. A munkafolyamatok tapasztalatait a következő, CETO 6 névre keresztelt, szintén a Perth melletti Garden-szigeteknél épülő hullámerőmű terveinél hasznosítják majd.


Kép forrása: Carnegie Wave Energy

 

A rovat új hírei

Hasonló