Íme a világ egyetlen olyan árapály erőműve, mely a lakossági ellátó-hálózatnak termel

Hír

írta: ecolounge
2018/02/04

A Baszkföldi Egyetem kutatói az év végén publikálták tanulmányukat, melyben a mutrikui erőmű működéséről szóló tapasztalataikat összegezték.

Mutriku, az Észak-Spanyolországban található festői szépségű tengerparti városka 2011 óta büszkélkedhet azzal a 300 kW kapacitású, 16 turbinás árapályerőművel, mely az eredeti tervek szerint 250 háztartás energiaigényét kell hogy fedezze. Az erőmű különlegessége, hogy a megtermelt villamos energiát a lakossági ellátó-hálózatnak adja át, ebben pedig jelenleg egyedülálló a világon.

Az árapály egy égitestben valamely más égitest tömegvonzása által keltett feszültségek miatt fellépő alakváltozás. Köznapi értelemben: a Földet körülvevő vízburok napi kétszeri szintváltozása, melyet a Nap és a Hold tömegvonzása okoz. A tengerszint periodikus növekedése, a dagály és süllyedése, az apály között átlagosan 6 óra 12 perc telik el – az erőművek ezt az előre kiszámítható árapályt, pontosabban az általa keletkező mechanikai energiát hasznosítják. Az árapály energiatermelésre való alkalmazása azonban korántsem mai vívmány: egészen a középkorig nyúlik vissza. A 11. századi Franciaországban és Nagy-Britanniában például már kis vízi malmokat használtak gabonaőrlésre, fafűrészelésre, amelyek a be- és a kiáramló vizet hasznosították. Az utóbbi időkben viszont az árapály-jelenség elektromos áram termelésére való felhasználása került előtérbe.

Mutrikuban a viharos időjárás miatt döntöttek a 440 méteres gát megépítése mellett, melyre az erőmű épült. A létesítmény az un. OWC (Oscillating Water Column - Oszcilálló vízoszlop) technológiát használja, ez a kutatások szerint bár a legígéretesebb, amint az a legújabb vizsgálatból is kiderült, van még mit fejleszteni rajta.

Az OWC levegő "közbeiktatásával" egyfajta zárt rendszerként működik: Felső részében egy légkamra található, alsó része találkozik a vízzel. Az árhullám a légkamrában található levegőt összepréseli, majd kiszorítja, így a levegő a kamrából való távozáskor megforgatja az áramtermelő generátorokhoz kapcsolt turbinát. A hullám visszahúzódásakor a kamrában lecsökken a nyomás, így a levegő iránya megfordul és a kamrába áramolva ismét megforgatja a turbinát. Szemléltető ábra ezen a linken.

A Baszkföldi Egyetem kutatói arra keresték a választ, milyen fejlesztésekre szorul az erőmű, ehhez pedig a 2014 és 2016 közötti üzem-időszakot tekintették át. Ahogyan Gabriel Ibarra-Berastegi, a kutatás vezetője elmondta, arra voltak kíváncsiak, milyen esetleges hiányosságok vagy épp váratlan előnyök merülnek fel, mert ebből derül ki, hogyan lehetne fejleszteni a rendszert. - A hullámenergia-kutatás még kezdeti szakaszában jár, és jelenleg is folyik a különböző típusú eszközök, technológiák fejlesztése, beleértve az OWC-t – tette hozzá a kutató.
A kiértékelés eredményei szerint mindenképp növelni kell a hatékonyságot: Amikor ugyanis a tenger túlságosan nyugodt vagy viharos volt, a rendszer leállt. Így - átlagosan 10 működő turbinával - csupán 75%-os hatékonysággal volt képes energiát termelni, mely a vizsgált időszakban éves szinten 246 468,7 kW volt. A megújuló forrásokkal összehasonlítva is alulmaradt, gyengébben teljesített a szél- és a napelemfarmoknál. Gabriel Ibarra úgy véli, a teljesítmény fokozását azzal lehetne elérni, ha fejlesztik a turbinák sebességének szabályozását és ellenőrzését.

szerk: Mivel a rendszer inaktívvá vált a szélsőségesen csendes illetve "zajos" időszakokban, mindazonáltal a technológia nem is mondható "frissnek" (az első OWC prototípust épp 20 éve helyezték üzemebe), feltételezhető, hogy a hely kiválasztása nem volt túl átgondolt. - Ám ha ez így is van, elveszetegetett időről nem beszélhetünk, hiszen az elhúzódó tesztidőszak a teljes OWC technológia előnyére válik majd.

Az árapály-erőművek elvileg sokkalta stabilabb termelést biztosítanak, mint az esetleges szélre és napsütésre építő telepek, így függetlenül attól, hogy Mutriku most épp hogyan teljesített, kijelenthetjük, hogy komoly potenciál van az árapály és hullámerőművek létesítésében.


Kép forrása: Ocean Energy Europe

VP @MarosSefcovic visits the Mutriku wave energy power plant in Spain today - a pioneering wave energy demo project
https://t.co/y9PDuVe5PA pic.twitter.com/NvbQCvJB5y — Ocean Energy Europe (@OceanEnergyEU) 2017. március 17.

 

A rovat új hírei

Hasonló