Az Apple hullámenergiát hasznosító új vízerőmű fejlesztésekbe fektet

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/11/30


Folyamatos változásoknak lehetünk szemtanúi: ahogy a sűrűsödő furcsa időjárási jelenségek és a különböző természeti katasztrófák egyre feltűnőbb pusztítást végeznek, a világ leggazdagabb cégei óriási összegeket fektetnek be a megújuló energiaforrásokba egy élhetőbb bolygó reményében. Így van ezzel az Apple is.

A világ egyik legértékesebb vállalata (szerk: márkaérték tekintetében a legelső, lásd Forbes lista) szövetségre lépett az Ír Fenntartható Energiahatósággal (Sustainable Energy Authority of Ireland - SEAI). 1 millió eurót ajánlott fel új hullámenergia-technológiák kifejlesztésére, melyet - az egyik legnagyobb hullámvidékként számontartott - nyugat-írországi régióban fognak tesztelni a Galway-öbölben, egy erre kijelölt helyen (Ocean Energy Test Site). Mindez egy újabb lépés az Apple létesítmények 100%-os zöldenergia-ellátásához.

"Nagyon örülök az APPLE és a SEAI együttműködésének, mert így közös erővel kiaknázhatjuk a megújuló energiaforrás adta lehetőségeket. A szövetség megalakulásának ténye egyúttal a zölden gondolkodó Írországot promótálja." - mondta Alex White természeti erőforrásokért felelős ír miniszter.

A hullámokat - avagy a tenger hullámenergiáját - hasznosító erőművek, akárcsak a vízenergiát hasznosító egyéb technológiák, a megújuló energiaforrások közé tartoznak. Több típusuk is ismert, íme a két legismertebb: Oszcilláló vízoszlopos erőművek hasonló elven működnek, mint a motorokban a dugattyúk: A turbina a forgásával - és egy generátor beiktatásával - termel elektromos energiát oly módon, hogy az alatta található levegőoszlopokat - mint a dugattyúkat - a folyamatosan jelentkező hullámok fel-le mozgatják. Ezzel szemben a hullámzáselnyelő szerkezetek a hullámzást oly módon használják fel, hogy egyes elemeik a hullámokkal együtt mozognak. A mozgási energia levegőt vagy folyadékot pumpál keresztül egy turbinán, ami szintén egy generátort hajt meg.

"Nagy izgalommal tölt el bennünket a hullámenergiában rejlő lehetőség, mely egyszer talán képes lesz az írországi Galway megyében épülő adatközpontunkat energiával ellátni." - nyilatkozott Lisa Jackson, az Apple környezetvédelmi ügyekért felelős alelnöke. - "Kifejezett szándékunk, hogy elérjük az Apple létesítmények 100%-os zöldenergia-ellátását, és úgy hisszük, hogy ilyen és ehhez hasonló innovatív projektek támogatásával egyre közelebb kerülünk az áhított célhoz."


Kép forrása: Smartbay - Ireland / Szerző: stephen gibson photohome.co.uk

 

A rovat új hírei

Hasonló

Föld napja az Apple-nél

Az Apple „Alkalmazások a Földért” nevű kezdeményezésével - a WWF-et támogatandóan - néhány napig a természetvédelmet ...

Zöldül az Alma

Ezúttal az Apple környezettudatosságát vizsgáljuk meg.

A rovat legolvasottabbjai