A világ legnagyobb árapály erőművei

Magazin

2015/06/28

Az árapálykülönbséget régóta használják energiatermelésre, a 21. század pedig mind újabb innovációkkal kecsegtet e téren.

Az árapálykülönbséget egyes nézetek szerint már az ókortól kezdve használják energiaforrásként, mindenesetre az biztos, hogy a középkorra nagy népszerűségre tettek szert Európában a vízimalmok, melyek aztán Észak-Amerika atlanti partjainál is elterjedtek. A víztöbbletet nagyobb medencékben tárolták, apálykor aztán ez forgatta meg a kereket, melynek segítségével mechanikus energia keletkezett, amit többnyire gabonaőrlésre használtak. A 19. századra aztán feltalálták az alázúduló víz által forgatott turbinákat, melyekkel már áramot is lehetett termelni.

Jelenleg két működésmód örvend nagy népszerűségnek az árapályerőművek terén. Az egyik a víz mozgásából adódó mozgási energiát használja a turbinák hajtására – a szélturbinákhoz hasonló módon. Ilyesfajta erőműveket akár hidakra is lehet építeni, a turbinákat pedig állítva vagy fektetve helyezik el, általában a vízoszlop alján.

A másik megoldás a duzzasztógáton működő erőmű, mely a víznek az ár és az apály magasságkülönbségéből adódó helyzeti energiát használja fel. Itt a gát megfelelő elhelyezése az egyik kulcstényező. Mikor emelkedik a tengerszint, a vizet a gát mögötti medencébe vezetik – ekkor nagy helyzeti energiával rendelkezik. Az apállyal aztán a vizet átengedik a turbinákon és ebből az energiából fejlesztenek áramot a generátorok segítségével.

Most pedig lássuk, melyek jelenleg a világ legnagyobb kapacitású árapályerőművei.

A Sihwa-tavi erőmű
A Dél- Koreában, Kjonggi tartományban található, Siheung városától körülbelül 4 km-re elhelyezkedő Sihwa-tavi erőmű 254MW teljesítményével a világ legnagyobb árapályerőműve. 2003 és 2010 között építette a Daewoo Engineering & Construction (Daewoo Gépészet és Építkezés), egy 12,5 kilométer hosszú tengeri gátra húzták fel, melyet 1994-ben az áradások megfékezésére és mezőgazdasági célokra hoztak létre. 2011 augusztusában nyitották meg és a Koreai Vízerőforrás Vállalat tulajdona. Éves energiatermelő képessége 552.7GWh.

Energiatermelésre csak a beáramló vizet használják, a kiáramló mennyiséget egyszerűen leeresztik. Ez nem épp a leghatékonyabb megoldás, de a földhasználatot és egyéb környezeti szempontokat is figyelembe véve döntöttek emellett. Az áramot 10, 25.4MW teljesítményű merülőturbina segítségével állítják elő, az áradás víztöbbletét egy 30km2 területű medencébe vezetik, majd 8 zsilipen keresztül engedik ki.

Erőmű a Rance-folyón
A La Rance árapályerőmű Bretagne-ban, a Rance folyó torkolatában található. 240MW-os teljesítményével a világ második legnagyobb és egyben a legrégebbi árapályerőműve is – 1966 óta üzemel. 1961-ben kezdték építeni, része egy 145.1 méter hosszú gát 6 rögzített kerékkapuval, valamint egy 163.6m hosszú védőgát. 22 négyzetkilométeres medencével rendelkezik, az elektromosságot 24 forgatható turbina biztosítja, melyek teljesítménye egyenként 10MW. 8.2 méteres árapálykülönbsége a legmagasabb Franciaországban. Az általa termelt elektromosságot a 225kV-os nemzeti hálózatba csatornázzák, mely évente körülbelül 130,000 háztartást lát el. Az erőmű éves teljesítménye 540GWh, jelenleg az Électricité de France (EDF) üzemelteti.

Építkezés a Swansea-öbölben
A britek sem akarnak lemaradni vízierőmű-fronton, amit a Swansea-öbölbe, szintén 240 MW-osra tervezett, lagúna-jellegű vízierőmű tervei bizonyítanak. Az erőmű átlagosan 8,5 méteres árapálykülönbséggel dolgozik majd, 9,5 km-es gátat építenek hozzá, mely 11.5 négyzetkilométernyi területet szakít majd ki a tengerből. Forgatható turbinák segítségével tervezik kihasználni az árapály erejét. Az alapozást idén kezdik, várhatóan 2018-ra készül el. Évi 400GWh kapacitással fog rendelkezni a tervek szerint és 120,000 háztartás energiaellátását biztosítja majd, 120 éven keresztül.

A legendás MeyGen
A skóciai MeyGen Projekt, melyről korábban írtunk már, Caithness északi partjainál található, és jelenleg a világ legnagyobbnak ígérkező, víz alatti turbinákkal üzemelő erőműve. Az építkezést 2006-ban kezdték az Atlantis Resources és a Morgan Stanley közös projektjének keretében, melynek az Atlantis Resources maradt a tulajdonosa. Az építkezés első fázisában 86 MW-os kapacitás kiépítését tervezik a skót kormánytól kapott támogatással, a második fázisra, 2020-ig ezt 398 MW-ra tervezik bővíteni. Ez 61 víz alatti turbina építését és üzembe helyezését jelenti, ami 42 ezer otthon energiaellátását oldja majd meg.

Az árapályerőművek tehát nagy jövő előtt állnak a fenntartható energiaforrásokon belül is, mivel megfelelő technológiával gazdaságosan működtethetők és számottevő kapacitással rendelkeznek. Ugyanakkor, mielőtt környezetbarát mivoltukról ítélünk, figyelembe kell vennünk azt is, hogy a turbinák mennyire lehetnek veszélyesek a helyi vízi élővilágra és mennyire károsíthatják azt.

forrás: power-technology.com, wikipedia.org, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló