A világ legnagyobb árapály erőművei

Magazin

2015/06/28


Az árapálykülönbséget régóta használják energiatermelésre, a 21. század pedig mind újabb innovációkkal kecsegtet e téren.

Az árapálykülönbséget egyes nézetek szerint már az ókortól kezdve használják energiaforrásként, mindenesetre az biztos, hogy a középkorra nagy népszerűségre tettek szert Európában a vízimalmok, melyek aztán Észak-Amerika atlanti partjainál is elterjedtek. A víztöbbletet nagyobb medencékben tárolták, apálykor aztán ez forgatta meg a kereket, melynek segítségével mechanikus energia keletkezett, amit többnyire gabonaőrlésre használtak. A 19. századra aztán feltalálták az alázúduló víz által forgatott turbinákat, melyekkel már áramot is lehetett termelni.

Jelenleg két működésmód örvend nagy népszerűségnek az árapályerőművek terén. Az egyik a víz mozgásából adódó mozgási energiát használja a turbinák hajtására – a szélturbinákhoz hasonló módon. Ilyesfajta erőműveket akár hidakra is lehet építeni, a turbinákat pedig állítva vagy fektetve helyezik el, általában a vízoszlop alján.

A másik megoldás a duzzasztógáton működő erőmű, mely a víznek az ár és az apály magasságkülönbségéből adódó helyzeti energiát használja fel. Itt a gát megfelelő elhelyezése az egyik kulcstényező. Mikor emelkedik a tengerszint, a vizet a gát mögötti medencébe vezetik – ekkor nagy helyzeti energiával rendelkezik. Az apállyal aztán a vizet átengedik a turbinákon és ebből az energiából fejlesztenek áramot a generátorok segítségével.

Most pedig lássuk, melyek jelenleg a világ legnagyobb kapacitású árapályerőművei.

A Sihwa-tavi erőmű
A Dél- Koreában, Kjonggi tartományban található, Siheung városától körülbelül 4 km-re elhelyezkedő Sihwa-tavi erőmű 254MW teljesítményével a világ legnagyobb árapályerőműve. 2003 és 2010 között építette a Daewoo Engineering & Construction (Daewoo Gépészet és Építkezés), egy 12,5 kilométer hosszú tengeri gátra húzták fel, melyet 1994-ben az áradások megfékezésére és mezőgazdasági célokra hoztak létre. 2011 augusztusában nyitották meg és a Koreai Vízerőforrás Vállalat tulajdona. Éves energiatermelő képessége 552.7GWh.

Energiatermelésre csak a beáramló vizet használják, a kiáramló mennyiséget egyszerűen leeresztik. Ez nem épp a leghatékonyabb megoldás, de a földhasználatot és egyéb környezeti szempontokat is figyelembe véve döntöttek emellett. Az áramot 10, 25.4MW teljesítményű merülőturbina segítségével állítják elő, az áradás víztöbbletét egy 30km2 területű medencébe vezetik, majd 8 zsilipen keresztül engedik ki.

Erőmű a Rance-folyón
A La Rance árapályerőmű Bretagne-ban, a Rance folyó torkolatában található. 240MW-os teljesítményével a világ második legnagyobb és egyben a legrégebbi árapályerőműve is – 1966 óta üzemel. 1961-ben kezdték építeni, része egy 145.1 méter hosszú gát 6 rögzített kerékkapuval, valamint egy 163.6m hosszú védőgát. 22 négyzetkilométeres medencével rendelkezik, az elektromosságot 24 forgatható turbina biztosítja, melyek teljesítménye egyenként 10MW. 8.2 méteres árapálykülönbsége a legmagasabb Franciaországban. Az általa termelt elektromosságot a 225kV-os nemzeti hálózatba csatornázzák, mely évente körülbelül 130,000 háztartást lát el. Az erőmű éves teljesítménye 540GWh, jelenleg az Électricité de France (EDF) üzemelteti.

Építkezés a Swansea-öbölben
A britek sem akarnak lemaradni vízierőmű-fronton, amit a Swansea-öbölbe, szintén 240 MW-osra tervezett, lagúna-jellegű vízierőmű tervei bizonyítanak. Az erőmű átlagosan 8,5 méteres árapálykülönbséggel dolgozik majd, 9,5 km-es gátat építenek hozzá, mely 11.5 négyzetkilométernyi területet szakít majd ki a tengerből. Forgatható turbinák segítségével tervezik kihasználni az árapály erejét. Az alapozást idén kezdik, várhatóan 2018-ra készül el. Évi 400GWh kapacitással fog rendelkezni a tervek szerint és 120,000 háztartás energiaellátását biztosítja majd, 120 éven keresztül.

A legendás MeyGen
A skóciai MeyGen Projekt, melyről korábban írtunk már, Caithness északi partjainál található, és jelenleg a világ legnagyobbnak ígérkező, víz alatti turbinákkal üzemelő erőműve. Az építkezést 2006-ban kezdték az Atlantis Resources és a Morgan Stanley közös projektjének keretében, melynek az Atlantis Resources maradt a tulajdonosa. Az építkezés első fázisában 86 MW-os kapacitás kiépítését tervezik a skót kormánytól kapott támogatással, a második fázisra, 2020-ig ezt 398 MW-ra tervezik bővíteni. Ez 61 víz alatti turbina építését és üzembe helyezését jelenti, ami 42 ezer otthon energiaellátását oldja majd meg.

Az árapályerőművek tehát nagy jövő előtt állnak a fenntartható energiaforrásokon belül is, mivel megfelelő technológiával gazdaságosan működtethetők és számottevő kapacitással rendelkeznek. Ugyanakkor, mielőtt környezetbarát mivoltukról ítélünk, figyelembe kell vennünk azt is, hogy a turbinák mennyire lehetnek veszélyesek a helyi vízi élővilágra és mennyire károsíthatják azt.

forrás: power-technology.com, wikipedia.org, youtube.com

A rovat új hírei

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Hasonló

Épül az Amrumbank West

80 turbinás erőművet telepítenek az Északi-tengere. Évi kapacitása 288 megawatt lesz.

A rovat legolvasottabbjai

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Felére csökken a napelemadó

A magyar napelempiac többségét képviselő iparági egyesület, a MANAP bízik abban, hogy a napelemek  termékdíjának 2018. január ...