A szén-dioxid-kibocsátás csökkenését segítő falfestéket fejlesztettek

Hír

írta: MTI
2020/01/18

Az ENERPAINT nevű projekt keretében kifejlesztett festék egyfajta szigetelőanyagként használható, hogy növeljék az öreg házak energiahatékonyságát anélkül, hogy óriási összegeket költenének rájuk. Napközben a festék összegyűjti a radiátorok által és az emberek által kibocsátott hőt, és éjszaka kibocsátja, amikor csökken a hőmérséklet.

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el. A szénfelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítések ellenére a fűtés és hűtés 75 százaléka fosszilis fűtőanyagokból származik, és csak 19 százalék megújuló energiákból - olvasható az Európai Unió kutatási és innovációs folyóiratában, a Horizonban.

"Kevés megújuló energiát használnak, és sok energia vész kárba" - mondta Dmitry Schukin, a Liverpooli Egyetem professzora, aki kollégáival az ENERPAINT nevű projekt keretében egy olyan hőszabályozó falfestéket fejlesztett ki, amely elnyeli és kibocsátja a hőt a kőépületekben, melegen tartja a szobákat, amikor arra van szükség. "A fő elképzelés az, hogy az öreg házakat ilyen festékekkel újítsák fel. Ha van például egy öreg történelmi épületünk, azt nem rombolhatjuk le, és nem építhetünk helyette újat"- hangoztatta a professzor.

"Nagyon egyszerűen működik a dolog. A festék-és bevonatgyártóknak megvannak a saját termékeik, mi csak egy kis adalékanyagot biztosítunk hozzájuk, amely a festék 5 százalékát teszi ki. Ezek az adalékanyagok úgynevezett fázisváltó anyagok (PCMs), mint a paraffinok, a sóhidrátok és a zsírsavak, amelyeket egy nanométer méretű védő kapszulába zártak, amely javítja a hőátadást. A fázisváltó anyagok nagymennyiségű hőenergia tárolására képesek és változtatják állapotukat szilárdról folyékonyra vagy fordítva anélkül, hogy megváltozna hőmérsékletük. A festékekhez sóhidrátokat használtunk alacsony költségük és nagyon magas térfogatú energiatárolási sűrűségük miatt."- magyarázta a professzor. Így napközben a festék összegyűjti a hőt, míg éjszaka kibocsátja, amikor csökken a hőmérséklet.

A professzor elmondta, hogy a felhasznált anyagok az amerikai élelmiszer-és gyógyszerbiztonsági hivatal engedélyével már bírnak, az európai gyógyszerügynökségével még nem.


Kép forrása: Unspalsh, Szerző: Toa Heftiba

A rovat új hírei

Hasonló