Tovább zöldül Budapest közlekedése! - Elindult az elektromos buszok tesztelése!

Hír

írta: MTI
2020/09/16

A legkorszerűbb technikával felszerelt, teljesen elektromos hajtásláncú városi autóbusszal a 105-ös autóbusz vonalán találkozhatunk.

Az e105-ös jelzésű MAN Lion's City 12E típusú autóbusz kedden és szerdán a reggeli és a délutáni csúcsidőben közlekedik - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A busz 12,2 méter hosszú, 200-270 kilométer a hatótávolsága és a töltési ideje körülbelül 3 óra.

A BKK emlékeztetett, a Fővárosi Közgyűlés által 2019-ben elfogadott Budapesti Mobilitási Terv (BMT) egyik fontos célkitűzése a környezetbarát járműtechnológiák elterjedésének ösztönzése.

Mindeközben elektromos meghajtású, önjáró, intelligens szervizképességű autóbusz-alvázcsalád fejlesztését kezdte meg az Ikarus Járműtechnika Kft. és az Óbudai Egyetem konzorciuma. Az 1,582 milliárd forint költségű projektet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 841 millió forint vissza nem térítendő támogatással támogatja .

A tervek szerint a 2023. március 31-én záruló projekt során az alvázcsalád tagjaira különböző hosszúságú és eltérő felhasználói igényeket kiszolgáló autóbuszok épülhetnek, minimális többlettervezési munka befektetésével. Az 5G kommunikáció révén a járművek a városi közlekedésben való részvételének optimalizálásával az üzemeltetési költségek jelentősen csökkenthetők lesznek.

Kép forrása: 1. commons.wikimedia.org / Kemény Máté; 2. MTI / Czeglédi Zsolt

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló