A magyar cégeknél is terjed a körforgásos gazdasági modell

Hír

írta: ecolounge
2017/05/27

A hulladék nemcsak környezeti probléma, hanem gazdasági is, ezért a lineáris gazdasági modellről egy körfolyamatokra épülő, körforgásos gazdaságra kellene átállni.

Kriza Máté, a Körforgásos Gazdaságért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a magyar cégeknél is terjed a körforgásos gazdasági modell. A lineáris gazdaság rengeteg nyersanyagot elveszít, mert a termékeket a használatot követően eldobják az emberek, a körforgásos gazdaságnak viszont nemcsak környezeti, hanem gazdasági előnye is van.

A hulladékok újrahasznosításával megelőzhető a környezetszennyezés, és az értékes ásványi nyersanyagok elvesztése is. Ilyenek például a mobiltelefonok, amelyeket újra lehetne hasznosítani, és így nem kellene újabb nyersanyagokat kibányászni. - A kütyük, így okostelefonok újrahasznosításáról többek közt itt írtunk.

A körforgásos gazdaság öt alapelven nyugszik:

  1. A hulladék tápanyag: A szemetet ki kell iktatni a gazdasági folyamatokból. Bármilyen termék biológiai és technikai alkotóelemeit (tápanyagait) úgy kell megtervezni, hogy azokat könnyen szét lehessen választani és újra lehessen hasznosítani. A biológiai alkotórészek nem mérgezők és egyszerűen komposztálhatók. A technikai alkotórészek, mint pl. polimerek, ötvözetek és más ember-alkotta anyagok az intelligens tervezésnek köszönhetően minimális energiaráfordítással újrahasznosíthatók.
  2. A változatosság erény: Változatos rendszerek, szerteágazó kapcsolattal és skálázhatósággal sokkal ellenállóbbak a külső hatásokkal szemben, mint azok a rendszerek, melyek csak a hatékonyságra alapulnak – ez vonatkozik egyaránt a gazdaságokra és a közösségekre.
  3. Az energiát megújuló forrásból kell kinyerni: Ahogy az életben is, bármilyen rendszernek a napfény alapján kell működnie és az energiát megújuló forrásokból kell kinyernie.
  4. Az áraknak a valóságot kell tükrözniük: Az árak tulajdonképpen üzenetek és ahhoz, hogy az erőforrásokat ésszerűen használjuk fel, az áraknak a tevékenységünk valódi költségeit kell tükrözniük. Ez része a ‘játékszabályok’ kialakításának, mely elengedhetetlen a pozitív fejlődési folyamatoknak.
  5. Rendszerekben kell gondolkodnunk: Fontos, hogy megértsük, a dolgok miként hatnak egymásra a teljes egészen belül.

Az elnők szerint egyre több vállalkozás kerüli a hulladék-kibocsátást, és gyárt olyan terméket, amelyet nem eladnak, hanem szolgáltatásként használatba adnak, miután pedig nincs rájuk szükség visszaveszik, és egy másik terméket csinálnak belőle.

A körforgásos gazdaságról június elsején konferenciát és expót szerveznek a Millenárison (bővebb infó itt), ahol az érdeklődők többet megtudhatnak a modellről, illetve annak vállalati gyakorlati alkalmazásáról. A workshopok és szekcióülések mellett rendeznek egy kiállítást is, ahol a cégek a körforgásos gazdaságra épülő termékeket és szolgáltatások mutatnak majd be.

 

forrás: MTI, M1, circularfoundation.org

A rovat új hírei

Hasonló