Épül az Aurora, Dél-Ausztrália első olvadtsó-kollektoros naperőműve

Hír

írta: ecolounge
2018/04/03

Ezúttal Ausztráliában épít naptornyot a SolarReserve, mely nemrégiben megkapta a kulcsfontosságú engedélyeket a beruházáshoz, miután az ausztrál kormány megvizsgálta a projekt környezeti és társadalmi hatásait. Az erőmű által termelt áram egész évben el tudja majd látni az állam középületeit, iskoláit, kórházait és rendőrségeit.

A SolarReserve nevű cég úttörőnek számít a koncentrált napenergiával működő erőművek terén. Ők építették a világ első olvadtsó-kollektoros napfarmját, a Nevadában található, 110 MW-os Crescent Dunes-t, de részt vesznek a világ - jelenleg még - legnagyobbjának számító, 1000 megawattos kínai naphőerőmű létrehozásában is. Ezúttal Dél-Ausztráliában, Port Augustától 30 kilométerre, északra építenek egy 220 méteres naptoronnyal felszerelt hőerőművet, az Aurora-t.

A SolarReserve koncentrált napenergia technológiájának különlegessége, hogy olvadtsó segítségével tárolja az energiát hő formájában, így képes folyamatosan áramot szolgáltatni. Ez teszi lehetővé, hogy olyan megbízhatóan működjön, mint a hagyományos, fosszilis és nukleáris energiaforrásokkal üzemelő erőművek, viszont károsanyag-kibocsátás nélkül és kockázatmentesen. Ez az olvadtsó-kollektoros létesítmény is az un. koncentrált napenergiával (CSP) működő erőművek közé tartozik, melyek egy központi "vevőtoronyból" és a nap mozgását követő, toronyra fókuszáló tükrökből állnak. A toronyban található folyadék a felvett napfény - azaz az óriási hő - hatására mozgatja meg a turbinákat, melyek az áramot termelik. Az olvadtsó-kollektoros erőművek működését részletesebben is bemutattuk korábbab az izraeli Ashalim-toronyról szóló cikkünkben.

Az 509 millió dollárból épülő, 150 megawatt kapacitású komplexum várhatóan 2020-ban kezdi meg üzemszerű működését. Megújuló energiával látja majd el az elektromos vasutakat, a közintézményeket és a háztartások egy részét is. A projekt webhelye szerint 90 000 otthon áramellátását képes biztosítani, 1100 megawattórányi tárolókapacitásával 8 órányi energiát szolgáltat majd sötétedés után is.

Ez az új projekt is jól jelzi, hogy a napenergiahasználat robbanásszerűen növekszik Ausztráliában, ahol eddig többnyire a fotovoltaikus (PV) technológiára láthattunk példákat.


Kép forrása: SolarReserve

 

forrás: solarreserve.com, sciencealert.com

A rovat új hírei

Hasonló