Tesztüzemmódban a mexikói sivatag új napelemparkja

Hír

írta: ecolounge
2018/05/31

A grandiózus projekt részét képezi annak a tervnek, mely szerint Mexikó 7 éven belül megújuló forrásokból kívánja fedezni áramellátásának 43%-át.

Miközben egyre több napelempark épül szerte a világon, az elmúlt években egy új szereplő, Dél-Amerika is színre lépett. Legújabb napelemparkja, az észak-mexikói Coahuila államban található "Villanueva" idén tavasszal kezdte meg működését.

A 2,3 millió "napkövető" panelből álló létesítmény a maga 2200 futballpályányi területével az egyik legnagyobbnak számít a világon. Teljesítményét tekintve szintén dobogó-gyanús, hiszen 754 MW-jával több, mint egymillió otthon energiaigényét képes kiszolgálni. A grandiózus projekt részét képezi annak a tervnek, mely szerint Mexikó 7 éven belül megújuló forrásokból kívánja fedezni áramellátásának 43%-át!

Az ország az utóbbi években több példaértékű döntést is hozott, melyekkel elnyerte a környezetvédők elismerését. A világon például elsőként vállalta, hogy üvegházgáz-kibocsátását az ENSZ klímaegyezményének követelményeihez igazítja, ennek értelmében 2050-ig felére fogja csökkenteni a légkörbe jutó üvegházgázok mennyiségét. Ehhez a nem kis vállaláshoz pedig olyan megújuló-energia projektekbe kezdenek, melyeknél magáncégeket pályáztatnak, így azok termelik meg a "zöldáramot", mellyel aztán szabadpiaci keretek között kereskedhetnek. A mexikói kormányzati források szerint eddig három nagyobb projekt megvalósítását kezdték meg, összesen mintegy 8,6 milliárd dollár értékben. Az így megtermelt "zöldárammal" várhatóan 6,5 millió háztartás energiaigényét látják majd el.

 

forrás: sbs.com.au

A rovat új hírei

Hasonló