20 000 focipályányi területen helyezkedik majd el a világ legnagyobb napelemfarmja!

Hír

írta: ecolounge
2020/10/29

Könnyedén látható lesz még az űrből is minden idők legnagyobb fotovoltaikus erőműve, mely várhatóan már 2023-ban megkezdi működését. A 20 milliárd ausztrál dollárból megvalósuló beruházás tervezett helyszínét a napokban hozták nyilvánosságra.

Az "Australia-ASEAN Power Link" elnevezésű grandiózus projekt részeként megvalósuló, 10 gigawatt kapacitású erőművet Észak-Ausztráliába építi meg a Sun Cable vállalat.

A rendszer napelem-paneljei mintegy 20 000 focipályányi, azaz közel 120 négyzetkilométernyi területen helyezkedik majd el (egyes források 150 négyzetkilométert említenek), így az könnyedén látható lesz még az űrből is.

A páratlan léptékű beruházás gigászi méretére nem csupán a napelemes erőmű paraméterei által következtethetünk, a projekt keretén belül tervezik ugyanis megépíteni a világ eddigi legnagyobb energiatárolóját, valamint a leghosszabb, tengerfenéken elvezetett nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) hálózatát is:

A tervek szerint Ausztrália Északi területének fővárosa, Darwin közelében 2026-ban helyezik üzembe azt az óriási, 22 gigawattóra áramtárolási kapacitású akkumulátort, melyből 2027-től az elektromos energia jelentős részét exportálják majd - az addigra kiépített 4.500 kilométer hosszúságú, tengerfenéken elvezetett erősáramú kábelen keresztül.
Egészen Szingapúrig, ahol várhatóan így több mint 1 millió lakost látnak majd el elektromos árammal.

 


A videó edukatív célokat szolgál.
Kép forrása: Sun Cable, Zme Science


forrás: sciencealert.com, gienergy.com.au, suncable.sg

A rovat új hírei

Hasonló

A napenergiáé lehet a jövő

A napenergia 2050-re a világ energiatermelésének elsődleges forrásává válhat, köszönhetően a berendezések gyorsan csökkenő ...

A naptorony projekt

Közel 800 méteres magasságával és 200 MW-os teljesítményével a legnagyobb nap/szél erőmű lesz.