Épül a világ legnagyobb naperőműve

Magazin

írta: Nagy Adrienn
2014/02/20


Nagyobb lesz nevadai társánál is, mind kiterjedésében, mind teljesítményében. Közel 500 000 MWh éves termeléssel a Crescent Dunes a világ legnagyobb olvadt só kollektoros naperőműve lesz. Nevada első kereskedelmi méretű napenergia létesítménye 75 ezer lakást juttat majd tiszta, megújuló villamos energiához. Kivitelezése 2011-ben, egy 160 méter magas torony megépítésével kezdődött, közel 20 négyzetkilométernyi területen Tonopah közelében, a nevadai sivatagban. A fókuszban álló tornyot több mint tízezer tükör veszi majd körül, 1,75 mérföld átmérőjű körön belül. A rendszerben elhelyezett integrált energiatárolókkal fogják biztosítani a kiszámítható és zéró emissziójú termelést éjjel-nappal. Üzembe helyezésére ez évben kerül sor.

A projekt 737 millió $ befektetésből (állami támogatással és magánfinanszírozással), több mint 10 millió dollár évi bér és működési költséggel valósult meg. Az előrejelzések szerint 37 millió $ teljes adóbevételt fog generálni az első 10 éves működése alatt.

A beruházó az állammal kötött fejlesztési megállapodásban elkötelezte magát, hogy az építkezési munkák 90%-át helyi munkaerő végzi. A projekt 4300 közvetlen, és közvetett munkahelyet indukált, amiből több mint 600 építőipari munkahely született a 30 hónapos kivitelezési időszak alatt. A megállapodásban foglaltakat teljesítve a fejlesztésben részvevő építőmunkások 70 százaléka nevadai lakos volt, az alvállalkozók székhelye pedig 80 százalékban Nevada államban található.

A beruházás hozzájárul a térség fosszilis energiaforrás függőségének mérsékléséhez, ezáltal a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentéséhez is. Az erőmű saját vízkészletét használja újra, nem von el, de nem is juttat ki abból, így óvja meg a sivatagi ökoszisztémát.

Kép forrása: Wikipedia, szerző: Doc Searls

Koncentrált napenergia technológia (CSP)
A nevadai napenergia üzem az Egyesült Államokban kifejlesztett "koncentrált napenergia technológiát" (CSP) alkalmazza. Az erőmű fókuszában helyezkedik el a hőcserélő torony, amelyet tízezer tükör vesz körül. A mozgó tükrök a központi elem tetején lévő kollektorra irányítják a napsugarakat.

A toronyban folyadék áramlik, amit a nap energiája felmelegít. A rendszerben használt olvadt só ideális hőtároló közeg, mivel 500 °C felett is megőrzi folyékony halmazállapotát. A folyadék egy tartályba kerül, majd onnan tovább áramlik a gőzgenerátorba. A generátorba hideg vizet is engednek, amelyet a beérkező sós elegy felhevít, így gőz keletkezik. A gőzt gőzturbinán vezetik át, ami áramot fejleszt. Végül a lehűlt sós keveréket visszajutatják a toronyba, ahol kezdődhet a folyamat elölről.

A technológia 100 százalékban megújuló energiát termel, zéró káros anyag kibocsátással, és melléktermék keletkezése nélkül. A CSP működési elvét követi a nap- és szélenergiát hasznosító EnviroMission erőmű is, erről korábbi cikkünkben írtunk.

Kép forrása: Wikipedia, szerző: Marygrikas

Mi lesz a madarakkal?
Nemrég olvashattunk róla, hogy a - jelenleg még - legnagyobbnak számító naperőmű a startja óta már több tucat madár halálát okozta, ugyanis tükrei felett a hőmérséklet akár az 500 Celsius-fokot is elérheti. Valószínűsíthető, hogy a szárnyasok pusztulása - ha csak záros határidőn belül nem találnak rá valamilyen megoldást - a Crescent Dunes-nál is mindennapos lesz. Mindenestre bizakodásra ad okot, hogy az erőmű kistestvérénél a madár "baleseteket" is figyelik, elemzik, így bízunk benne, hogy hamarosan lesz megoldás. Persze jóval nehezebb feladatról van szó, mint a szélerőművek esetében, ahol akár egy szimpla átfestés is megóvhatja a szárnyasokat.


Főkép forrása: Wikipedia, szerző: Amble

 

forrás: solarreserve.com, multivu.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Erőmű az űrben

Hatalmas, napelemes erőművet építene Kína az űrben - ez lenne az emberiség eddigi legnagyobb földöntúli beruházása.

A napenergiáé lehet a jövő

A napenergia 2050-re a világ energiatermelésének elsődleges forrásává válhat, köszönhetően a berendezések gyorsan csökkenő ...