Hordozható, mini szélturbina

Hír

2015/09/23

Ezt a kézreálló kis szélturbinát oda tehetjük, ahol épp szükség van rá. Van három testvére is, így ha nem lenne elég a teljesítménye - pénztárcánk függvényében persze - válthatunk nagyobbra is.

A napelemes töltők már szinte elterjedtnek mondhatók, de a szélenergia mobil felhasználására még nem láttunk olyan sok példát. Azonban úgy tűnik, van, aki a szélben is lehetőséget lát: a Janulus nevű cég tavaly mutatta be Trinity névre keresztelt, hordozható szélturbináját, melyet most továbbfejlszetett.

Az új modell négy méretben kapható: a legkisebb, 50 wattos darab kisebb elektromos eszközök töltésére elég és 369 dollárért juthatunk hozzá, őt követi a 400 wattos kiadás 999 dollárért, majd az 1000 wattos ($2799) és a 2500 wattos turbina ($5599) következik. Ez utóbbihoz 300,000 mAh akkumulátor jár, mely egy kisebb ház vagy akár egy elektromos autó energiaellátását is biztosíthatja.

 

Ahhoz, hogy az eszközök áramot termeljenek, minimum 2m/s sebességű szél szükséges, erős szélnél pedig a lapátok függőlegesre állíthatók. Az 1000 és a 2500 wattos modellek felszerelhető átalakítót tartalmaznak, melyekhez hagyományos váltóáramos konnektor csatlakoztatható.

E "mikroturbinák" egyik legnagyobb előnye, hogy könnyűek, még a legnagyobb is mindössze 19 kilogrammos, a lítium-ion akkumulátorokra pedig két év garancia van. Mindemellett egy mobilalkalmazás is jár hozzájuk, mellyel követhető az áramtermelés, illetve statisztika és adatbázis készíthető a szélsebességről és a termelt energiáról.

Mit is mondhatnánk erre? - Szuperséges! :)


Kép forrása: A gyártó webhelye, valamint a beágyazott youtube videó

 

forrás: treehugger.com

A rovat új hírei

Hasonló

Hordozható szélturbina

Hamarosan hozzájuthatunk a masszív szélturbinák lekicsinyített változatához. Egy cég megalkotta a 3D-nyomtatott miniszélturbinát.