Hamarosan üzembe helyezhetik a Veszprémi naperőművet

Hír

írta: Nagy Adrienn
2014/02/08

Egy hónapon belül üzembe helyezhetik az 550 ezer kilowattóra éves hozamot is elérő napelemparkot Veszprém külterületén.

Európai uniós társfinanszírozással, közel négyszázmillió forintos beruházással épült meg a veszprémi naperőmű a megyeszékhely külterületén. A projekt során kialakításra került napelem park olyan polikristályos paneleket tartalmaz, amely az optimális megoldást jelenti a borús, illetve a napsütéses órákban egyaránt. (A polikristályos elemek - a monokristályos modulokkal szemben - szórt fény mellett jobban teljesítenek, ezért például a skandináv országokban is igen közkedveltek.) A Közép-Európában jól ismert elemek élettartama előreláthatólag 25 év - ez nem csak a gazdasági megtérülést biztosítja, hanem a hosszú biztonságos működést is, ami garantálja a költséghatékony üzemeltetést. A fotovoltikus rendszer által termelt elektromos energia a köz-, illetve áramszolgáltatói hálózatba köthető. A hagyományos villamos energiához hasonlóan a solar rendszer által nyújtott energia a továbbiakban bárhova eljuttatható, illetve felhasználható – áll a beruházó, a HNS-Sun Kft. kiadványában.

A beruházó tájékoztatása szerint a decemberi próbaüzem során 499,5 kilowattpeak (kWp) névleges teljesítményt leadó naperőmű szolgáltatja majd a megújuló forrásból származó energiát Veszprémben. A 6800 négyzetméteren létrehozott erőmű a város villamos energia szükségletének jelentős részt fogja biztosítani.

kWp – kilowatt peak
Napelemek esetében a névleges csúcsteljesítmény. Általában így határozzák meg a napelem-rendszerek méretét. Nem összekeverendő a KWh-val, amely az elvégzett munka, azaz a rendszer energiatermelése.

A kivitelezési munkálatokat tavaly július 2-án kezdték meg, ám az üzembe helyezésre még várnia kell az üzemeltetőnek. A park műszaki átadása 2013. december 30-án zajlott le, azóta a próbaüzem zajlik. A projekt már rendelkezik jogerős használatbavételi engedéllyel, és a záró pályázati pénzügyi elszámolás végeztével egy-két héten belül a projekt kivitelezési szakasza teljes mértékben befejeződik. - közölte a kivitelező NRG Services Kft..

A veszprémihez hasonló fotovoltaikus rendszereké lehet a jövő, ugyanis Magyarországon 2 négyzetméterre annyi energia érkezik a Napból, ami megfelel egy kisebb háztartás villamosenergia-igényének (fűtést nem kalkulálva). Természetesen ez függ a panel típusától is, ahogyan arról írtunk egy korábbi cikkünkben. Az elektrifikáló folyamat a napcellákban történik, amelyeket - fotovoltaikus modult alkotva - általában sorba kötnek. A rendszerbe épített napcellák 95%-át félvezető szilikonból készítik, ami a Földön nagy mennyiségben érhető el, így gyártása költséghatékony.

A térségben megvalósuló beruházás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország teljesítse uniós kötelezettségvállalásokat. - Az uniós előírásoknak megfelelően hazánkban 2020-ra a teljes energiafogyasztás 13%-ának megújuló forrásból kell származnia. A projekt elősegíti a üvegházhatású gázok kibocsátás és a fosszilis energiafelhasználás csökkentését, az importfüggőség mérséklését, valamint a veszprémi fogyasztók energiaköltségeinek visszaszorítását.

Fotók forrása: Pixabay / nrgservices.hu

 

forrás: MTI, nrgservices.hu

A rovat új hírei

Hasonló