Napelemes chip, nemcsak a tehenekért

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/08/08

A Sol Chip cég kifejlesztette a világ első napelemmel kombinált chipjét.


Az új megoldás egyesíti a fényelektromos paneleket a mikrochip gyártási technológiával, így bizonyos vezeték nélküli és mobil elektromos berendezések még alacsony fényerősségű környezetben is működni tudnak. A technológia a környezetszennyező elemekkel szemben öko-barát, és még olcsó is.

„Olyan hiányzó technológiát akarunk nyújtani, amely számos esetben ki tudja váltani az akkumulátorokat. A kiinduló pont az, hogy ha a chipeknek szükségük van energiára, miért ne adjuk meg nekik azt közvetlenül?” nyilatkozta Shani Keysar, a Sol Chip alapítója és vezérigazgatója.

Az Energy Harvesternek elnevezett készülék egy kb. 4 mW-os napelemes cella, amelynek maximális feszültségszintje  8,4 volt.

Az izraeli cég széles körben kívánja elterjeszteni a technológiát, elsősorban a biztonságtechnika és a mezőgazdaság területén. Felhasználási lehetősége szinte határtalan, a tejiparon belül például a tehenekhez rögzített ellenőrzőműszerekben kaphatna helyet a technológia, ugyanis jelenleg az eszközök működtetéséhez szükséges elemeket időről-időre cserélni kell. - Az új megoldással a nap 24 órájában, megszakítás nélkül gyűjthetnék az információkat az állatok egészségi állapotáról, így a tej minőségéről is. Hogy a Sol Chip mennyire komolyan gondolja a mezőgazdasági jelenlétét, arra jó példa a szintén izraeli Netafimmal való együttműködése. A cég a csepegtetős öntözésre specializálta magát és a jelenleg használt elemeket kívánja felcserélni a napelemes chippel.

 

 

forrás: Inhabitat.com, aiolusnews.com

A rovat új hírei

Hasonló

Napelemeket szereltek a kneszetre

Izraelben napelemeket tettek az izraeli parlament tetejére, hogy napenergiával fedezzék a parlament áramszükségletének egy részét.

Az első életnagyságú E-fa

A napenergiával működő E-fa célja, hogy életre keltse a közterületeket: Kényelmes pihenőhely, töltőállomás és Wi-Fi egyben.