Napelemes stadionok Brazíliában

Hír

írta: Admin
2013/08/22

Brazília a 2014-es FIFA világkupán meg akarja mutatni versenyképességét a zöld energiában.

2012 decemberében adták át a Belo Horizonte-i Mineirao Stadiont, amely a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne lesz. Az átadás akkor még nem volt "teljes", ugyanis májusra készültek el a napelemekkel borított tetővel, amely 1,4 MW-nyi energiát szolgáltat. Nemrég üzembe is helyezték az épületet. A stadion felújítása két és fél évig tartott, bekerülése megközelítette a 24 millió eurót. Erre az összegre jött még további 16,1 millió euró, a fotovoltaikus modernizáció összköltségeként. Ezzel Brazília is belépett a zöldebb sportesemények korszakába.

Meglepő módon, a megtermelt energia nem közvetlenül a stadion áramellátását hivatott megoldani. Az elektromos áramot a központi hálózatba táplálják, ellátva így "tiszta energiával" a környező házakat, lakóépületeket.

Mineirao csupán egy a brazíliai "zöld" stadionok közül. A Rio De Janeiróban található Maracana stadion öko-modernizációja épp folyamatban van, ott 1500 napelemmel látják el az épületet. Akárcsak a Pernambuco stadiont, amelynek fotovoltaikus rendszere a konyhák és fürdőszobák energiaellátását fogja megoldani.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Az első életnagyságú E-fa

A napenergiával működő E-fa célja, hogy életre keltse a közterületeket: Kényelmes pihenőhely, töltőállomás és Wi-Fi egyben.

Naperőmű az űrben

Napelemekkel felvértezett, Föld körül keringő speciális műhold, amely lézerrel sugározná a Földre a megtermelt energiát.