A naptorony projekt

Magazin

2013/08/05

800 méteres magasságával és 200 MW-os teljesítményével a legnagyobb nap- és szélenergiát hasznosító erőmű lesz. Üzembe helyezését 2014-re tervezik.

Környezeti misszió
Az ausztráliai EnviroMission fő célkitűzése, hogy a világ több pontján napenergia tornyokat létesítsen. A társaság három éve kapott engedélyt arra, hogy az Egyesült Államokban erőműveket működtessenek, Texasban pedig kizárólagos jogot kapott programja fejlesztésének gyakorlati kidolgozására.

Technológia
Az erőművet az arizóniai sivatagban építik fel. Alapját egy több száz méter sugarú kollektor-talapzat képezi, amelynek felülete üveglapokból áll. Az összefüggő üvegfelület egy földalatti mesterséges tároló-hálózatot rejt, amelyben levegő található. Az üvegfelület közepén egy többszáz méter magas torony helyezkedik el, amely a tárolókkal összeköttetésben van. A napfény felforrósítja (akár 90 Celsius fokig) a hatalmas üvegfelületet, amely a hőt átadja az alatta lévő tároló-rendszernek, így az abban található levegő felmelegszik. A torony tetején a légköri viszonyok eltérőek mint a felszínnél: alacsonyabb a nyomás és a hőmérséklet, így a toronyban huzathatás alakul ki, azaz a tárolóban található meleg levegőt folyamatosan igyekszik elszívni, másrészt a levegő is szökni próbál, hiszen a külső környezetnél jóval melegebb, ezért felfelé áramlik. Ezt az állandó mozgási energiát a torony belsejében elhelyezett turbinák - akárcsak a szélerőművek - elektromos energiává alakítják.

2014
A modell hatékonyságát bizonyítja a spanyolországi Manzanaresben működtetett kísérleti telep, amely az első próbaüzeme során (1982-1989 között) 50 kW energiát termelt. A 2014 végéig felépítendő naptorony ennek sokszorosát fogja termelni: 200 MW-os teljesítményével várhatóan több mint 150 000 amerikai otthont lát majd el elektromos árammal. Ehhez természetesen megfelelő magasságúnak is kell lennie a toronynak, amely a maga 800 méterével a világ második legnagyobb ember alkotta építménye lesz. A projekt bekerülése körülbelül 750 millió dollár.

Ausztrália, India...
Eddig a világon számos naperőmű épült, így Amerikában, Spanyolországban, és Németországban is üzemelnek napenergia-farmok, azonban ilyen méretű beruházás eddig még sehol sem valósult meg. Az EnviroMission fejlesztői pedig már újabb beruházásukon dolgoznak, naptornyokat kívánnak Ausztráliában, illetve Indiában is felépíteni.


Fotó forrása: EnviroMission

 

forrás: zoldtech.hu, enviromission.com, drroyspencer.com

A rovat új hírei

Hasonló

Naperőmű az űrben

Napelemekkel felvértezett, Föld körül keringő speciális műhold, amely lézerrel sugározná a Földre a megtermelt energiát.