Íme a kísérleti "ökofalu", ahol a szegény régiók életminőségét javító technológiák kapnak teret

Hír

2017/01/29

A hálózati erőforrásokat nem igénylő technológiákkal felszerelt falu kísérleti és demonstrációs célokat is szolgál.

Világszerte többmillió ember él víz- és áramellátás nélkül, arról nem is beszélve, hogy emellett hányan nem jutnak elegendő ételhez. Az ENSZ, a Világbank, és más segélyszervezetek erőfeszítéseket tesznek azért, hogy javítsanak a helyzeten, eddig azonban sok fenntarthatatlan, feleslegesen bonyolult és drága technológiát igénylő megoldás is született.

Ezekből a tapasztalatokból okulva hozott létre az Eilat-Eilot nonprofit társasági kezdeményezés egy "vezeték nélküli", vagyis hálózati erőforrásokat nem igénylő technológiákkal felszerelt "bemutatófalut" az izraeli Ketura kibucközösségben. A kezdeményezés az Arava Intézettel (Arava Institute) való együttműködésnek köszönhetően kinőtte magát, a közel-keleti Környezetvédelmi Akadémia ugyanis jól ismerte az afrikai illetve az izraeli beduin közösségeket. A projekt a Capital Nature nevű befektetőcég finanszírozásával valósulhatott meg.

A falu most kísérleti és egyben demonstrációs terep arra, hogy kiderüljön, hogyan működhetnek az egyes ötletek "természetes környezetükben". Technológiai vállalatoknak és fiatal vállalkozóknak ad teret, azoknak, akik elkötelezettek a hálózati erőforrásokat nem igénylő megoldások iránt. A technológiák széles körét mutatja be, és afféle kirakatként szolgál a segélyszervezeteknek, akik szeretnék a gyakorlatban is alkalmazni ezeket az innovációkat.


Kép forrása: Wikipedia, szerző: Dafna Levy

 

A rovat új hírei

Hasonló

Napelemeket szereltek a kneszetre

Izraelben napelemeket tettek az izraeli parlament tetejére, hogy napenergiával fedezzék a parlament áramszükségletének egy részét.

Az első életnagyságú E-fa

A napenergiával működő E-fa célja, hogy életre keltse a közterületeket: Kényelmes pihenőhely, töltőállomás és Wi-Fi egyben.

Megépült az "öko" iskola

Megépült a PSES egyetem zöld épülete, amely a várakozásoknak megfelelően elnyerte a LEED platinum minősítést.