Megépült az "öko" iskola

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/08/28

2013 őszén adtunk hírt az akkor még építés alatt álló PSES egyetem zöld épületéről, amely az elvárásoknak megfelelően végül megkapta a LEED platinum minősítést.

Természettel való harmóniáját sugallják a zöld tetők és függő kertek, a nappali megvilágítást nagyméretű üvegezett felületek szavatolják. Új távlatokat nyit az építészetileg jelenleg még egyedülálló "EcoWall", avagy az üveghomlokzattal rendelkező ÖkoFal, amely passzív szellőztetésével és árnyékolásával védi az épületet a felmelegedéstől (a meleg levegőt egy kéményen keresztül engedi ki, télen pedig pont fordítva, bent tartja a meleg levegőt).

Az iskola igazgatója Dr. Arie Nesher szerint annyira újszerű megoldásokról van szó, hogy tanulmányozás céljából tanulók és érdeklődők egyaránt látogatni fogják majd az egyetem zöld épületét. Az iskola több izraeli cég együttműködésével - a Geotecture, az Axelrod-Grobman Architects és a Chen Architects - került megtervezésre.

Az épület LEED minősítése többek közt a beépített zöld technológiáinak köszönhető: 50 kW-os napelemes rendszer és napkollektorok, esővíz-gyűjtők, szennyvíztisztítók és speciális biomedencék a víz újrafelhasználásának céljából. Az ott tanulók tehát úgy tanulhatnak és foglalkozhatnak a környezettudományokkal, hogy közben inspirálják őket a körülölelő öko-megoldások is.

Az épület azt az üzenetet is hivatott közvetíteni, hogy Izrael belépett a környezettudatos országok klubjába, és ezentúl aktívan részt kíván venni a "zöld" gondolkodás népszerűsítésében.

A LEED és további zöld minősítésekről írtunk korábban, a cikk megtekinthető ide kattintva.

Első fotó: Greg Solomon (PSES), a további képeket készítette Shai Epstein, a fotók forrása a PSES hivatalos weboldala.

A rovat új hírei

Hasonló

Napelemeket szereltek a kneszetre

Izraelben napelemeket tettek az izraeli parlament tetejére, hogy napenergiával fedezzék a parlament áramszükségletének egy részét.

Az első életnagyságú E-fa

A napenergiával működő E-fa célja, hogy életre keltse a közterületeket: Kényelmes pihenőhely, töltőállomás és Wi-Fi egyben.

8 városzöldítő ötlet

Rengeteg gyönyörű és hangulatos város van a világban, de nincs annál szebb, amikor egy város kizöldül.

A világ legnagyobb zöld fala

A szingapúri társasház bekerült a rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb vertikális kertjének helyet adó épület.