Ismét bevetésen a Solar Impulse

Magazin

írta: Admin
2013/05/06

Május 3-án ismét útnak indult a világ első napelemes kisgépe. A cél ezúttal az észak-amerikai szubkontinens átrepülése.

A Solar Impulse nevet viselő kisrepülő előző útjáról beszámoltunk 2012-ben. A kisgép repült már Afrikában 2000 km-es távon, és megtett már nemzetközi utat is Belgium és Franciaország között 2011-ben. Nevéhez számos rekordot döntő út társul, a mostani azonban túltesz az eddigieken, hiszen 5000 kilométeres útja során keresztülrepüli az észak-amerikai szubkontinenst. Az utat nyugatról kelet felé haladva, öt szakaszban teszi meg, az úticél New-York.

A Solar Impulse egy napenergiával hajtott, nagy hatótávolságú kísérleti repülőgép. Pilótája - egyúttal a projekt vezetője is - Bertrand Piccard svájci fizikus, partnere pedig André Borschberg svájci pilóta és üzletember. Piccard nevével már 1999-ben is találkozhattunk, mikor a Breitling Orbiter nevű hőlégballonnal - annak másodpilótájaként - egyhuzamban repülte körbe a Földet.

Piaccard, mint ötletgazda 2003-ban tette le a projekt alapjait. A kisgép terveit a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne készítette el. Hat évvel később már ötven fős csapat dolgozott a cél érdekében, napjainkban pedig ismert vállalatok is finanszírozzák a projektet, így többek közt a Deutsche Bank, a világhírű karóra márka az Omega, a Solvay vegyipari konszern, a Schindler Group svájci liftgyár, a Bayer MaterialScience.

Az ultrakönnyű szerkezetű, egyfedelű, négy légcsavaros villanymotorral felszerelt kisgép súlya mindössze 1600 kg. Szárnyai közel 200 m² méretű napelemmel vannak ellátva, melyek a meghajtáshoz szükséges elektromos energiát termelik. A kisgép teljes napi cikluson működik, napelemei által megtermelt elektromos energiát lítium-ion akkumulátoraiban tárolja el éjszakára.


Technikai adatok (HB-SIA):
Legénység száma: 1
Hosszúság: 21.85 m
Szárnytávolság: 63.4 m
Magasság: 6.40 m (hátsó szárnyak magasságával)
Szárny területe: Közel 200 négyzetméternyi területen elhelyezett, több mint 12.000 napelemcella (45 kW)
Súlya: 1,600 kg
Maximum terhelhetősége: 2,000 kg
Meghajtás: 4 × elektromos motor, négy darab 21 kWh lithium-ion akkumulátor (összsúlyuk 450 kg).
Felszállási sebesség: 35 km/h
Csúcssebesség: 70 km/h
Utazómagasság: 8500 méter (nappal)


Képek forrása: Wikipedia, Solar Impulse Press

 

 

 

forrás: wikipedia.org/wiki/Solar_Impulse, solarimpulse.com, zoldvalasz.hu, alternativenergia.hu

A rovat új hírei

Hasonló