A világ első napelemes vegyesboltja

Hír

2012/10/02

Megnyílt a világ első napelemmel működő boltja Etiópiában. Az áram nélküli vidékeken fantasztikus ötlet egy ilyen kis szolgáltató egység.

A világon körülbelül 1,5 milliárd ember él olyan településeken, ahol nincsen áramszolgáltatás – közülük 800 millió ember afrikai. Számukra a napi tevékenységek véget érnek az est beköszöntével. Van persze lehetőségük kerozinlámpákkal világítani, ám azok drágák és környezetszennyezőek. A mobiltelefonok tulajdonosai még nehezebb helyzetben vannak, elektromos energia híján akár napokat is utazniuk kell egy-egy "töltőhelyig". A nemrég nyílt, megújuló energia alapú vegyesbolt hatalmas kincs tehát a falu lakói számára, a mobiltelefon tulajdonosoknak pedig külön öröm, hogy díjmentesen tölthetik fel készülékeiket a kis ellátóegységnél.

A vegyesboltot a német Graft cég úgy tervezte, hogy az részben helyi anyagokból készüljön, könnyedén összerakható, és egyszerűen (akár szamárháton) is szállítható legyen. A Solar Kiosk első darabját Etiópiában, a Langano-tó mellett helyezték üzembe most nyáron.

A bolt tetején lévő napelemek annyi energiát tudnak termelni, amivel a kis bolt világítása mellett mobiltelefonokat, autó akkumulátorokat is tölteni tudnak, és számítógépet is képesek működtetni. Az áramellátásnak köszönhetően végre hűtőszekrényt is használhatnak a lakosok, így az élelmiszerek mellett megoldottá válik a gyógyszerek tárolása is. A vegyesboltban egyébként az üdítők mellett telefonokat, töltőkártyákat lehet kapni, sőt, a kínálat részeként - stílszerűen - a napelemmel működő zsebámpák is helyet kaptak.

Fotó forrása, további információk a Graft weboldalán.

 

forrás: solarkiosk.eu, pozitivnap.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Az első életnagyságú E-fa

A napenergiával működő E-fa célja, hogy életre keltse a közterületeket: Kényelmes pihenőhely, töltőállomás és Wi-Fi egyben.