A napelemes repülőké a jövő?

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/07/31


Sikeresen véghezvitte első interkontinentális útját, sőt már az Atlasz-hegység felett is átrepült a svájci tervezésű napelemes repülőgép, a Solar Impulse, amelynek készülő „nagy testvérével” fejlesztői világkörüli utat terveznek 2014-ben.

Meghatározó pontjához érkezett a 2003-ban indult svájci Solar Impulse-program: eddig minden akadályt sikeresen véve demonstrálta technikája megbízhatóságát az egy csepp üzemanyag nélkül, kizárólag napenergiával működő repülőgép. Azt bizonyítandó, hogy a gép éjjel-nappal képes repülni, a két pilóta 2012 tavaszán interkontinentális útra vállalkozott.

Elsőként május 25-én Andre Borschberg repülőmérnök pilóta vitte a Solar Impulse-t a svájci Payern-ből indulva – 8500 méteres magasságban átrepülve a Pireneusok felett – Madridba, 17 óra alatt. Innen kollegája, az egykor a Földet léghajóval megkerülő Bertrand Piccard vette át a stafétabotot, és – igaz, a kedvezőtlen időjárás miatt a tervezettnél később indulva – kormányozta a gépet a 2500 kilométerre és 19 órányi repülőútra lévő Rabatba, ahol június 5-én landolt.

A legutóbbi úticél pedig a dél-marokkói Uarzazat volt, ide a fővárosból 17 és fél óra alatt érkezett a gép június 22-én, az Atlasz-hegység felett is elszállva. A választás nem véletlenül esett éppen erre a városra, a marokkói kormány ugyanis Uarzazat mellett tervezi felépíteni a világ legnagyobb naperőművét, amely 2020-ra akár 2000 megawatt napenergiát is termelhet.

Nagy utat tett meg tehát már eddig is – minden értelemben – a mintegy 12 ezer napelemmel működtetett, szénszálas, mindössze egy közepes személyautó súlyával bíró Solar Impulse, ám az épülő, jóval nagyobb típus végzi be csak igazán a küldetést: a világ körberepülését, akár már 2014-ben. Hatalmas fordulópont ez az egész repülés történetében, ami bizakodásra ad okot : talán nem is hangzik annyira utópisztikusan, hogy az elektromos, hibrid vagy vízhajtású autók világában a légi közlekedés is környezetbaráttá válhat.

Továbi érdekességek, videók, képek és blog itt található.


Képek forrása: WikipediaSolar Impulse Press

forrás: hvg.hu, pozitivnap.hu, solarimpulse.com

A rovat új hírei

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Hasonló

Naperőmű az űrben

Napelemekkel felvértezett, Föld körül keringő speciális műhold, amely lézerrel sugározná a Földre a megtermelt energiát.

A rovat legolvasottabbjai

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Felére csökken a napelemadó

A magyar napelempiac többségét képviselő iparági egyesület, a MANAP bízik abban, hogy a napelemek  termékdíjának 2018. január ...