A napelemes repülőké a jövő?

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/07/31

Sikeresen véghezvitte első interkontinentális útját, sőt már az Atlasz-hegység felett is átrepült a svájci tervezésű napelemes repülőgép, a Solar Impulse, amelynek készülő „nagy testvérével” fejlesztői világkörüli utat terveznek 2014-ben.

Meghatározó pontjához érkezett a 2003-ban indult svájci Solar Impulse-program: eddig minden akadályt sikeresen véve demonstrálta technikája megbízhatóságát az egy csepp üzemanyag nélkül, kizárólag napenergiával működő repülőgép. Azt bizonyítandó, hogy a gép éjjel-nappal képes repülni, a két pilóta 2012 tavaszán interkontinentális útra vállalkozott.

Elsőként május 25-én Andre Borschberg repülőmérnök pilóta vitte a Solar Impulse-t a svájci Payern-ből indulva – 8500 méteres magasságban átrepülve a Pireneusok felett – Madridba, 17 óra alatt. Innen kollegája, az egykor a Földet léghajóval megkerülő Bertrand Piccard vette át a stafétabotot, és – igaz, a kedvezőtlen időjárás miatt a tervezettnél később indulva – kormányozta a gépet a 2500 kilométerre és 19 órányi repülőútra lévő Rabatba, ahol június 5-én landolt.

A legutóbbi úticél pedig a dél-marokkói Uarzazat volt, ide a fővárosból 17 és fél óra alatt érkezett a gép június 22-én, az Atlasz-hegység felett is elszállva. A választás nem véletlenül esett éppen erre a városra, a marokkói kormány ugyanis Uarzazat mellett tervezi felépíteni a világ legnagyobb naperőművét, amely 2020-ra akár 2000 megawatt napenergiát is termelhet.

Nagy utat tett meg tehát már eddig is – minden értelemben – a mintegy 12 ezer napelemmel működtetett, szénszálas, mindössze egy közepes személyautó súlyával bíró Solar Impulse, ám az épülő, jóval nagyobb típus végzi be csak igazán a küldetést: a világ körberepülését, akár már 2014-ben. Hatalmas fordulópont ez az egész repülés történetében, ami bizakodásra ad okot : talán nem is hangzik annyira utópisztikusan, hogy az elektromos, hibrid vagy vízhajtású autók világában a légi közlekedés is környezetbaráttá válhat.

Továbi érdekességek, videók, képek és blog itt található.


Képek forrása: WikipediaSolar Impulse Press

forrás: hvg.hu, pozitivnap.hu, solarimpulse.com

A rovat új hírei

Hasonló

Naperőmű az űrben

Napelemekkel felvértezett, Föld körül keringő speciális műhold, amely lézerrel sugározná a Földre a megtermelt energiát.