Történelmi úton a napelemes repülő

Hír

2015/03/10

Az alkotók a világkörüli úttal a fenntartható energiát szeretnék népszerűsíteni, céljuk, hogy megmutassák, mi mindenre képes a zöld technológia.


Vasárnap útjára indult az első olyan napenergiával működő repülőgép, melynek célja, hogy megkerülje a Földet. A Solar Impulse 2 névre keresztelt jármű, melynek nincs szüksége benzinre a repüléshez, az Egyesült Arab Emírségek fővárosának, Abu-Dzabinak repteréről, az Al Bateen Executive-ról szállt fel vasárnap éjjel, illetve helyi idő szerint hétfő reggel.

A repülő először 400 km-t tesz meg Ománig, aztán Indiában száll le, majd Mianmarban és Kínában áll meg, mielőtt átkel a Csendes-óceánon, hogy azután három város érintésével keresztülszelje az Egyesült Államokat. Ezt követően az Atlanti-óceánon át Kelet-Európában vagy Észak-Afrikában iktat be megállót, mielőtt visszatér Abu-Dzabiba. Ha minden jól megy, a Solar Impulse 2 lesz az első napenergiával hajtott gép, mely megkerüli a bolygót.

Nagyratörő cél
André Borschberg és Bertrand Piccard, a Solar Impulse alkotói azt mondták, az utazás várhatóan július végén, augusztus elején ér véget. "Nagyratörő célt tűztünk magunk elé, de nem akarjuk elkiabálni a sikert" – jelentették ki közleményükben. "Adott a cél, de csak az idő dönti el, hogy sikerrel járunk-e akkor is, ha technikai problémák adódnak, közbeszólnak az időjárás viszontagságai, esetleg adminisztratív akadályok merülnek fel". A Solar Impulse felszállásánál Borscberg őrködött, de az utat Piccarddal felváltva fogják felügyelni.

Zöld energia a világ körül
A repülőt egyébként úgy tervezték, hogy éjjel-nappal repülhessen benzin nélkül, a beépített napelemek segítségével, melyek nappal töltődnek, így éjszaka is elegendő energiát biztosíthatnak az ultrakönnyű repülőnek. A gép szárnyfesztávolsága 72 méter, súlya pedig 2300 kg, ami nagyjából egy személyautóénak felel meg. A szárnyakat 17000 darab napelem fedi. A tervezők a világkörüli úttal a fenntartható energiát szeretnék népszerűsíteni, céljuk, hogy megmutassák, mi mindenre képes a zöld technológia. A Solar Impulse-program egyébként 2003-ban indult, 2012-ben a Solar Impulse megtett egy interkontinentális utat, majd Észak-Amerikán repült keresztül.

A rovat új hírei

Hasonló