Átlátszó napelem az ablakok helyén

Hír

írta: Kiss Gábor
2020/09/20

A michigani egyetem kutatói megdöntötték az áttetsző napelemek "produktivitási" rekordját új, szénalapú eszközükkel, mely 8,1%-os hatékonysággal állít elő elektromos energiát a nap sugaraiból.

A magas épületek ablakai ideális helyet biztosítanak az organikus, szén alapú napelemeknek a magas hatékonyságuk és az áttetszőségüknek köszönhetően - mondta Stephen Forrest professzor, a kutatás vezetője. Ezek az új napelemcellák 43,3% átlátszósággal rendelkeznek, ami a felhőkarcolók ablakaihoz hasonlít, ugyanis a magas épületekben általában árnyékolókat használnak a nap erős ragyogása és a hőség ellen.

"Az új anyag amit kidolgoztunk és az általunk tervezett eszköz struktúrája számos kompromisszum eredménye, mely lehetővé teszi, hogy egyszerre nyelje el a napfényt, legyen magas feszültségű, alacsony ellenállású és színtelen" - mondta Yongxi Li, az egyik résztvevő kutató. A kutatók az átlátszó napelem egy másik, zöld tónusú verzióját is elkészítették, melynek hatékonysága 10.8%, míg az átlátszósága 45,8%-ra, habár a zöldes szín némely kereskedelmi létesítmény számára nem lesz ideális.

A kereskedelmi forgalomban lévő normál napelemek általában szilíciumból készülnek, hatékonyságuk 14 és 19% közé tehető.


Kép forrása: pexels.com

forrás: independent.co.uk

A rovat új hírei

Hasonló