A legnagyobb hazai naperőmű

Magazin

írta: Admin
2014/02/26

Európai viszonylatban az egyik legkisebb, ám Magyarországon a legnagyobb naperőműként tartják számon a sellyei napelem parkot. A két és fél hektáron telepített 0,5 megawatt teljesítményű rendszer 250 család házat lát el villamos energiával.

A Baranya megyei település kiváló időjárási adottságai mellett, a közcélú hálózat közelsége és a fogadóképesség egyaránt fontos szempont volt a terület kiválasztásakor. A megtermelt energiát ugyanis érdemes minél közelebb felhasználni. A 465 millió forintos beruházás kivitelezése - több éves előkészületek után - 2012 szeptember folyamán kezdődött a sellyei ipari parkban. Az időzítés azért esett erre az időszakra, hogy a próbaüzem az alacsony termelést jelentő január-február hónapra essen - tette közzé a kivitelező Tamási Naperőmű Kft.

Az építtető helyi munkaerőt alkalmazott, így az előkészítő földmunkákkal, a tereprendezéssel, a szükséges betonozással, illetve a kerítésépítéssel is sellyei vállalkozókat bízott meg a cég. A csupán pár hónapot igénybe vevő tesztelést követően a 2013. októberi átadás óta az erőmű kezelőszemélyzet nélkül termel energiát. A teljesen automatizált üzemet beépített védelmi rendszerrel látták el, ami hálózati hiba esetén lekapcsolja az erőművet, majd három percen belül visszakapcsolja azt.

A napelem park teljesítménye 499 kW, 772 ezer kW óra villamos energiát állít elő, ami 250 családi ház elektromosáram-felhasználását képes fedezni. A park napelemei automatikusan vízszintbe állnak erős szél esetén, a havat önszabályozó módon levetik magukról, valamint a diónyi méretű jégverést is kibírják. Ráadásul egy napkövető rendszeren vannak elhelyezve, ennek köszönhetően a napelemek még hatékonyabbak, mint a fix telepítésű rendszerek.

A napkövetős állvány teljes felülete 70 m2. A rendszer negyvenkét modulból áll. Egy modul 1,6 négyzetméter. A 2,5 hektáros területen ebből ötven darabot állítottak fel, ezeknek a felülete háromezer-ötszáz négyzetméter. Összekötésükhöz tíz kilométernyi kábelt használtak fel. A napelemtáblák hét-nyolc méter magasságba is felemelkednek.

A sellyei napelempark a maga nemében, a beépített eszközök és a kivitelezés kiváló minősége miatt európai szinten a legfejlettebb erőművek közé sorolható.


Képek forrása: ehszer.blogspot.hu

forrás: eon-hungaria.com, tamasinaperomu.hu, pecsistop.hu, bama.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Hordozható napelem

A SunCache egy nagy energiahatékonyságú, hordozható napelem - elérhető áron.

A naptorony projekt

Közel 800 méteres magasságával és 200 MW-os teljesítményével a legnagyobb nap/szél erőmű lesz.