San Franciscóban kötelezőek lettek a napelemek

Hír

írta: ecolounge
2016/05/04

A város korszakalkotó törvényt fogadott el arról, hogy az új épületek tetejére kötelező lesz napelemet szerelni.

A kiszáradás által fenyegetett Kalifornia legsűrűbben lakott városa, San Francisco törvényi szabályozással is igyekszik menteni, ami menthető, és tenni valamit a környezet védelméért. Míg 2007-ben a nejlonzacskókat tiltották be, most arról döntöttek, hogy 2017 januárjától minden újonnan épülő, tíz emeletes vagy annál kisebb épület tetejére kötelező napelemet vagy napkollektort szerelni.

Kisebb kaliforniai városokban, Lancasterben és Sebastopolban már hoztak hasonló törvényt, de San Francisco eddig a legnagyobb település, ahol ezt megtették. Az államban egyébként már egy korábbi törvény szerint úgy kell a házakat építeni, hogy a tetejüknek legalább 15%-át napfény érje - épp azért, hogy bármikor napelemeket lehessen szerelni rá.

Scott Wiener, a jogszabály bevezetője hangsúlyozta, hogy a sűrűn lakott városi környezetben különösen hatékonyan kell kihasználni a rendelkezésre álló teret, ha szeretnénk a megújulú energia szolgálatába állítani és fejleszteni a környezetünket.

Wiener egyébként egy másik törvény előkészítésén is dolgozik, mely az élőtetők bevezetéséről szól: ezek nemcsak olcsó szigetelésként szolgálnak, de védenek a viharkárok ellen és új élőhelyeket teremtenek. – A tetők egyelőre egy kevéssé kihasznált erőforrást jelentenek a városi életben, pedig nagyban hozzájárulhatnak a fenntarthatósághoz és a tisztább levegőhöz.

San Francisco egyébként az Egyesült Államok vezető zöldtechnológiai központjává vált, köszönhetően többek között a Szilícium-völgy egy csapatnyi befektetőjének, akik számos zöldenergiára épülő új vállalkozást hoznak létre. Rohamléptekkel is kell haladniuk, ha meg akarják vaósítani azt a célt, amit San Francisco maga elé tűzött: azt, hogy 2020-ra teljes áramszükségletét megújuló forrásokból fedezze.


Kép forrása: flickr.com - Ian Ransley

 

forrás: theguardian.com

A rovat új hírei

Hasonló