Sugárveszély volt Francia-polinéziában

Hír

írta: Admin
2013/07/05

Francia-Polinézia teljes szigetvilága ki volt téve a sugárveszélynek az 1966 és 1974 között végzett francia atomkísérletek idején - derül ki a francia hadsereg által nyilvánosságra hozott dokumentumokból, amelyeket a Le Parisien című francia napilap ismertetett.

Franciaország 1960 és 1967 között a Szahara algériai részén, 1966 és 1996 között pedig a Csendes-óceánon, a Francia-Polinéziához tartozó Mururoa és a Fangataufa korallzátonyokon összesen 210 légköri, illetve felszín alatti atomkísérletet hajtott végre.

A hadsereg 2006-ban annyit már elismert, hogy az 1974. július 17-én a Mururoa korallzátonyon végrehajtott kísérletnek voltak következményei az onnan több mint 1400 kilométerre található legnagyobb szigeten, Tahitin, de pontos részletekkel akkor nem szolgált.

Egy bírósági döntés nyomán a francia hadsereg januárban feloldotta azoknak az atomrobbantásokat érintő 58 dokumentumnak, összesen 2050 oldalnak a titkosságát, amelyek szerint összesen 350, sugárzásszennyeződést okozó következménye volt a kísérleteknek a szigetvilágban.

A Le Parisien által ismertetett egyik jelentés szerint az 1974-es robbantáskor a hadsereg mérései például megállapították, hogy Tahitin július 19-én és 20-án sugárfertőzés történt az emberi egészségre egyik legveszélyesebb elemet,  plutóniumot nagy mennyiségben tartalmazó radioaktív anyagokkal teli felhőkkel érkezett esőzés következtében. A dokumentum bizonyíték arra, hogy a hadsereg tudatában volt a helyzet súlyosságának: Tahiti kitettsége a plutóniumnak 500-szor nagyobb volt az óránként elfogadható maximális koncentrációnál.

A kísérletekben részt vevő több ezer francia veterán évtizedeken át harcolt annak elismertetésért, hogy a robbantások során kapott sugárfertőzés miatt betegedtek meg, 2004 óta nem szándékos emberölés vádjával több vizsgálóbíró indított előzetes eljárást a hadsereg ellen, 2006-ban pedig  a francia parlament a kormány javaslatára törvényt fogadott el az atomkísérletek áldozatainak kárpótlásáról. Ez közel 150 ezer olyan katonát és polgári személyt érint, akik az 1960 és 1996 között végrehajtott francia atomrobbantások helyszínén tartózkodtak, s ezért sugárfertőzést kaptak, közülük 127 ezren Polinéziában.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Fukushima el van átkozva

Legalább tíz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el a létesítmény hűtőrendszeréből.

Fukushimai jégfal

Az már júliusban kiderült, hogy a fukushimai radioaktív víz az óceánba szivárog. Az erőmű tulajdonosa most új ötlettel rukkolt ...