A sugárzás a kilencvenszeresére nőtt!

Hír

írta: Admin
2013/07/09


Mindez három nap alatt, a fukusimai talajvízben. Közölte ma a létesítményt üzemeltető TEPCO energiacég.

Eddig csak a kevésbé szennyező trícium koncentrációja emelkedett meg, ahogyan arról előző cikkünkben hírt is adtunk, most azonban a cézium szintje mutat drámai ugrást. Az előző méréskor a cézium 134-es literenként 99 becquerel volt, a 137-es számú izotópjának pedig 210 volt az értéke. A japán egészségügyi határérték literenként 60 és 90 becquerel.

A friss méréskor az erőműhöz tartozó, az óceántól csupán 25 méterre lévő, egyik kútból vettek mintákat. Az eredmény drámai: immáron 9 ezer becquerel a cézium 134-es és 18 ezer becquerel a cézium 137-es számú izotópjának koncentrációja literenként!

A TEPCO egyelőre nem tud magyarázattal szolgálni a cézium koncentrációjának hirtelen megugrására, és azt sem tudja megmondani, hogy ez milyen hatással lesz a tengervízre.

Minden jel szerint, a korábban a reaktorok hűtésére használt, súlyosan szennyezett víz elkezdett beszivárogni a talajba. A TEPCO azt is elismerte, hogy a sugárszennyezés mértéke a tengervízben is fokozatosan nő május óta, tehát a talajvíz vélhetően a tengerbe is beszivárog.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Elkezdik építeni a jégfalat!

Japán 1,5 km hosszú jégfal építésébe kezd, hogy megállítsa a radioaktív szivárgásokat a fukushimai atomerőműnél.

A rovat legolvasottabbjai