Fukushimai jégfal

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/08/13


Az már júliusban kiderült, hogy a fukushimai radioaktív víz az óceánba szivárog. Az erőmű tulajdonosa, a TEPCO új tervvel állt elő.

Három, partvidéken elhelyezkedő reaktorblokkról van szó, amelyeket nyugatról a hegyek, keletről pedig a Csendes-óceán határol. A talajvíz a hegyoldal vonalában folyik lefelé, áthalad az erőművön, majd végül találkozik az óceánnal. Az erőműből szivárgó 23 600 köbméternyi sugárszennyezett víz így folyamatosan érintkezve a talajvízzel, lassanként az óceánba folyik.

A TEPCO vállalat a legújabb terve szerint egy jégfalat építene a föld alá, hogy azzal akadályozza meg a talajvíz továbbhaladását. Az érdekes terv gondolata bejárta a világsajtót, így a New York Times is cikkezett arról, rávilágítva a terv gyenge pontjára: A fal könnyen veszélybe kerülhet, ugyanis az elektromos árammal működtetett hűtés egy újabb természeti katasztrófa következtében bármikor leállhat. Két és fél évvel ezelőtt Fukushimánál a földrengés és a cunami következtében egyből elment az áram. A fal olvadása pedig újabb katasztrófát jelentene.

Úgy tűnik, a TEPCO-t és japán kormányzatot nem hatják meg a nemzetközi vélemények. A vállalat már döntött a jégfal megépítéséről, a kormány pedig támogatni fogja a projektet. Ezt támasztja alá a Japán miniszterelnök nyilatkozata is. Shinzo Abe ígéretet tett arra, hogy részt fog venni a programban. Bár az még nem tisztázódott, hogy a részvétel pontosan miben fog megnyilvánulni, a japán sajtó valószínűsíti, hogy a jégfal megépítésének pénzelésében fog a kormányzat erőteljes támogatást nyújtani.

A beruházás összértéke előreláthatóan 300 és 400 millió dollár között lesz.

 

forrás: grist.org

A rovat új hírei

Hasonló

Visszaengedték őket

A katasztrófa óta először engedték vissza a lakókat a Fukushimai övezetbe.