Növekszik a radioaktivitás

Hír

írta: Admin
2013/07/08

Két éven belül a legmagasabb, a megengedett érték tízszeresére rúgó sugárzást mértek a Fukusima-1 atomerőmű talajvizében. - közölte vasárnap a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalat.

Július 5-én az erőmű egyik kútjából vett mintákban literenként 600 ezer becquerel volt a trícium szintje, szemben a kormány által 60 ezer becquerelben meghatározott biztonsági határértékkel. Néhány hete még 500 ezer becquereles szintet mértek ugyanott. Ezzel párhuzamosan a tengervízben is jelentősen emelkedett a radioaktivitás mértéke, az erőműhöz közeli kikötőben literenként 2300 becquerel tríciumot mutattak ki, amely bár csak huszonötöde a határértéknek, de az egy héttel ezelőtt mért érték kétszerese - jelentette az NHK japán televízió.

Szakértők szerint ez arra utal, hogy a súlyosan szennyezett talajvíz elkezdett beszivárogni a tengerbe, aminek súlyos ökológiai következményei lehetnek.

A TEPCO az adatok közzétételét követően azt ígérte, hogy mindent meg fog tenni a további szennyezések megakadályozása érdekében. Az erőműben összesen 23 600 köbméter sugárszennyezett víz gyülemlett fel, amelynek kezelése komoly gondokat okozott már eddig is a cégnek.

Azt még nem tudni, ez a hír hogyan fogja befolyásolni a Japánban található többi atomreaktor újraindítását, ahogyan arról előzőleg írtunk. Mindenesetre a TEPCO vállalat július 2-án közölte, a világ legnagyobb teljesítményű nukleáris létesítményének számító Kasivadzaki-Kariva erőmű hét reaktorából legalább kettőt mihamarabb újra kívánnak indítani, részben a fukusimai katasztrófa költségeinek fedezésére.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló