Az óceánba szivárog a radioaktív víz!

Hír

írta: Admin
2013/07/11

Először ismerte el a japán atomenergetikai hatóság, hogy "nagy valószínűséggel" a Csendes-óceánba is beleszivárog a súlyosan sugárszennyezett talajvíz a fukusimai erőmű területéről.

Július 10-én a hatóság azt is jelezte, hogy a létesítményt üzemeltető TEPCO vállalat szavahihetősége immáron megkérdőjelezhető, ezért független mérésekre is sor kerülhet. A TEPCO július 9-én közölte, hogy kilencvenszeresére nőtt a radioaktív cézium koncentrációja a talajvízben az erőmű területén, mindössze 3 nap alatt.
Az erőműben összesen legalább 23 600 köbméter sugárszennyezett víz gyülemlett fel, amelynek ártalmatlanítása hónapok óta komoly gondot okoz a cégnek.

Az újabb fukusimai problémák azt is megnehezíthetik, hogy a TEPCO újraindítsa további atomerőműveit, amire pedig - rossz pénzügyi helyzete miatt - szüksége lenne.

Az atomreaktorok történetében sajnos már előfordult, mikor nagy mennyiségben került sugárszennyezett hűtővíz folyóba, valamint tóba is. Ilyen a volt Szovjetúnió területén található Majak "iparváros" évtizedekig eltitkolt katasztrófa-sorozata is, amelyről hosszabban értekeztünk korábban.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló