Tengervízzel világító lámpa

Hír

2015/10/28

Az elektromosság nélküli tengerparti területek lakosságának hatalmas segítség az új találmány. A csodalámpát egy bögre sós víz működteti.

A Fülöp-szigetek lakott területeinek legelmaradottabb régióiban a földrajzi adottságok szinte lehetetlenné teszik az elektromos hálózathoz való hozzáférést. A közösség így kénytelen alternatív energiaforrások után nézni. Így tett a mérnök Aisa Mijeno is, aki feltalálta a SALt nevű, sóval üzemelő lámpát, hogy kiváltsa a környezetszennyező petróleum- és kerozinlámpákat, illetve lehetővé tegye, hogy ne a bizonytalan holdfénynél kelljen elvégezni az esti munkát. A SALt szó egyébként, mely angolul sót jelent, egyben a Sustainable Alternative Living (Fenntartható Alternatív Életmód) rövidítése is.

Akkumulátor sós vízből
A lámpa működéséhez egy pohárnyi sós víz szükséges, melyet két evőkanál sóval is elő lehet állítani, ha épp nincs a közelben tengervíz. Az akkumulátorban ez a folyadék eletrolitoldatként viselkedik, és ebbe merül a két elektróda. Egy töltéssel körülbelül 8 órán keresztül üzemel a LED izzó, és a szerkezetet annyiszor lehet utántölteni, ahányszor csak szükséges. Az elektródák napi haszálat mellett körülbelül fél évig bírják, ha ritkábban kapcsolják be a lámpát, egy évnél is tovább tarthatnak. Az eszköz egy USB-bemenetet is tartalmaz, melyen keresztül kisebb elektronikus eszközöket lehet feltölteni.

A találmány több díjat kapott már és a gyártását is elkezdték. Egyelőre kereskedelmi forgalomban még nem érhető el, csak a leginkább rászoruló lakosok kapnak belőle.


Kép forrása, további fotók és információk: salt.ph

 

A rovat új hírei

Hasonló