Zöldenergia istállótrágyából: Ősszel startol a Balatonszabadiban épülő biogáz erőmű

Hír

írta: MTI
2017/03/31


A Balatonszabadi határában épülő erőműben magyar fejlesztésű csúcstechnológiát alkalmaznak majd, melynek erőssége, hogy szemben sok biogáz erőművel, állati trágya feldolgozására is alkalmas lesz. A létesítmény ősztől istállótrágyából és növényi eredetű melléktermékekből 2500 háztartás éves villamosenergia szükségletét állítja elő.

A magyar tulajdonban lévő Energreen Kft. beruházásában megvalósuló biogáz erőmű 1600 kilowatt teljesítményű lesz. A tervek szerint az üzem az alapanyagokból évente 5,2 millió köbméter biogázt állít elő teljesen zárt rendszerben, amelyet gázmotoros kiserőműben hasznosít villamosenergia és hőenergia előállítására. A biogázból a gázmotoros kiserőmű évente közel 10,3 GWh zöldáramot állít elő, amely mellett hozzávetőlegesen 9,7 GWh hőenergia is keletkezik. A keletkező villamosenergiát a Mavir Zrt.-nek értékesítik.

A keletkező szilárd és folyékony végtermék mezőgazdasági területeken hasznosul biotrágyaként, kiváltva a műtrágya felhasználást. A tervek szerint az április végére elkészülő, majd idén ősztől energiát termelő beruházás révén évente 10 033 tonnával csökken az üvegház hatású gáz kibocsátása. A 2-4 ember számára munkahelyet biztosító létesítmény üzemeltetőjének évi 300 millió forintos bevétele származhat az áramtermelésből.

A beruházás közel 1,4 milliárd forintból, mintegy 670 millió forint pályázati támogatással valósul meg; megtérülése körülbelül 7-8 év.

Épül az erőmű  (A cikk fotóján a solti biogázüzem látható, melyet - akárcsak ezt a Balatonszabadiban épülő létesítményt - a Nawaro Kft. gyártott)

 

forrás: MTI, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai