11 millió kilowattóra megújuló villamos energiát termel évente a tiszavasvári biogáz üzem

Hír

írta: ecolounge
2015/12/19

Kétmilliárd forintos beruházással biogáz üzemet épített a budaörsi székhelyű Ferment Hungary Kft. Tiszavasvári külterületén. A megújuló energiát előállító kiserőmű a terveknek megfelelően a jövő év első felében kezdi meg termelését.

Az úgynevezett zöld villamos-energiát termelő üzem az Új Széchenyi Terv keretében épült, a 2,064 Mrd forint értékű fejlesztéshez 50 százalékos, egymilliárd forint összegű európai uniós és nemzeti támogatást kapott a társaság. A 2600 négyzetméter alapterületű kiserőmű fermentorait a műszaki átadást követően töltik fel. A technológia az erőmű működése alatt évente körülbelül 10 ezer tonna, teljes élettartama alatt 250 ezer tonnányi üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentést eredményez nemzetgazdasági szinten.

Az üzem főként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros környékének állattartó telepeiről beszállított alapanyafokat hasznosítja, így szarvasmarha almos trágyát (12.000 t/év), csirketrágyát (10.000t/év), kukoricaszárat (20.000 t/év.), valamint konzervgyári iszapot. Az alkalmazott technológia kétlépcsős mezofil eljárás. A gáztermelés 1 db fermentor és 1 db utófermentor telepítésével valósul meg.

A fermentor egy erjesztő tároló, melyben a bevitt szerves anyagokat - a levegőtől elzártan - mikróbák bontanak le (anaerob körülmények), melynek során gázelegy képződik. Ez a gáz esik át egy tisztítási folyamaton, majd elégetésre kerül.

Elektromos áramot illetve hőt termelnek belőle: A keletkezett biogáz-blokkfűtőműves erőműben hasznosul. A villamos energiatermelés, illeszkedve a napszaki magyarországi fogyasztáshoz csúcsidőszakban és völgyidőszakban történik. (A 11 gigawattóra mennyiség megegyezik kb. 5500 háztartás átlagos éves energiafogyasztásával.) Az üzemben termelődő évi közel 1500 kilowatóra hőt a tervek szerint a közeli vágóhidaknak, vagy más nagyobb hőigényű telepeknek értékesítik.

Biotrágya is készül: Az évi több mint hetvenezer tonna alapanyagból, a folyamat végén, melléktermékként évi 24 ezer tonna biotrágya keletkezik majd, mely a mezőgazdasági vállalkozóknak értékesítenek Az erőmű a három-hat hónap múlva keletkező biogázból állít majd elő áramot és hőt.

Típus:Biogáz erőmű
Beruházás teljes bekerülése:2,064 Mrd forint
Beépített villamos teljesítmény:1.487 kW
Hőteljesítmény:1.472 kW
Éves "zöld" villamosenergia-termelés növekedése:10,41 GWh/év


Üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentő hatása:10.000 t/év


Kép forrása: Biogáz Unió Zrt.

 

forrás: biogazunio.hu, MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Biogáz üzem épült Miskolcon

Biogáz üzem épült Miskolcon, a 2,165 milliárd forintos beruházás műszaki átadására csütörtökön került sor.