Nick Gentry a "floppyművész"

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/11/12

Ha nem akarunk lemaradni, lépést kell tartanunk a napjainkban megfigyelhető gyors fejlődéssel. Persze nem kell feltétlenül elfelednünk a múlt elavult tárgyait. Sőt! Azok, bár eredeti funkcionalitásukat mára elvesztették, akár új célokat is szolgálhatnak. Ezt ismerte fel Nick Gentry, a környezettudatosan gondolkodó művész, aki a múlt anyagaival dolgozik és alkot.

Az idők során a filmkamerákat felváltották a digitális kamerák, a mai szemmel használhatatlannak mondható floppy lemezek helyett pedig - miközben a cd-k és dvd-k is lassanként elavulttá válnak - pendrive-okat használunk kissebb adattömegek tárolására és gyors elérésére. A korszerűtlen technológiák általában a szemétben végzik, ám kaphatnak akár új célt is.

Az önmagát független alkotóként definiáló brit származású művész az Xchange elnevezésű projektjében kezdett foglalkozni a hulladékművészet eme irányzatával. 35mm-es negatív filmkockák, floppy lemezek és röntgenfelvételek felhasználásával készíti pazar portréit.

A művész weboldala ide kattintva is elérhető.

Ha Nick Gentry-re azt mondanánk, hogy a hulladékból készült képek koronázatlan királya, akkor mindenképp meg kell említenünk Sean E Avery-t, aki az adathordozókra épülő szobrászat kiemelkedő alakja. Ő is, akárcsak Nick, egyes alkotásaihoz kidobásra szánt CD-ket és DVD-ket használ fel. Néhány művét korábban már bemutattuk.

 

forrás: nickgentry.com

A rovat új hírei

Hasonló

Csúnyából szép - II. rész

A Csúnyából szép - I. című cikk folytatásaként öt másik hulladékművésszel és alkotásaikkal ismerkedhetünk meg.