Átutazó épített ökoárvaházat - Permakultúrás kert, napenergiával melegített víz, biogázelőállító. Cél a teljesen önfenntartó épület

Magazin

2015/07/21

Torsten Kremer Kenyában járt, és nem utazott el anélkül, hogy ne tett volna valami jót. Következzék egy inspiráló történet az önzetlenségről.

Afrikában sok olyan hely van, ahol minden segítség elkel, mégis kevés turista akad, aki rászánná pénzét és idejét, hogy könnyítsen a helyiek életén. Torsten Kremer esete azonban jó példa, és azt bizonyítja, hogy nem veszett ki az emberekből az együttérzés. A szóban forgó épület ráadásul ökológiai szempontból is megállja a helyét.

Kremer Kenyában találkozott Mama Dolfine-nal, akinek a története egészen megindította. A nő egy év alatt vesztette el két fiát, az egyikük 14, a másik pedig 27 éves volt. A mély gyászból és depresszióból egy gyermekotthon ötlete segítette ki, melynek megvalósítását az utazó hathatós közreműködése teljesítette be. Kremer nem hezitált sokat, 700 eurót szánt arra, hogy vendégházat, fürdőszobát, valamint táblákkal és számítógépekkel felszerelt termeket építsen. Még néhány csirkét is leszállított, hogy legyen mit enniük az ottaniaknak.

Szívén viselte Mama sorsát
- Nagyon meghatott Mama önzetlensége, még sosem találkoztam hozzá fogható jelenséggel – nyilatkozott Torsten. Nem sokkal később megalapította a Cheap Impact nevű nonprofit szervezetet, hogy adományokat gyűjtsön az időközben megözvegyült nőnek a Korando Oktatási Központ fenntartásához, mely immár hivatalosan is gyermekotthonként üzemel. Jelenleg 500 gyermek kaphat itt esélyt az életre, akik közül a legtöbbnek AIDS-ben haltak meg a szülei.

Innováció tapasztalat nélkül
A 4 dómalakú épület helyi téglából készült és 8 önkéntesnek adhat szállást. A német fiatalembernek e projekt előtt nem volt tapaszatalata az építészet terén, de ihletet merített Steve Areen Thaiföldi házacskáiból, valamint segítségül hívott egy mérnököt a folyamat megtervezéséhez.

Miután kiszámolták a leendő ház méreteit, árkot ástak az alapzatnak, és azt követően, hogy felépítették a 11 tartóoszlopot, a közbülső helyet sóderrel töltötték meg. Torsten jobban szeretett volna még környezetbarátabb anyagokat használni, de végül a téglánál maradt, mert homokot és szalmát ebben az esetben nem is használhattak volna az előírások szerint. Az épület ökolábnyoma azonban még így is kicsi. A dómok közül kettőben két-két hálóterem kapott helyet egy-egy fürdőszobával, a harmadik közösségi térként szolgál, a negyedik pedig a konyha.

Önellátás a cél
A konyhából és a fürdőszobából kifolyó szürkevizet a permakultúrás kert öntözésére használják, a vizet napenergiával melegítik, ahogy a házak világítását adó LED-égőket is így tervezik üzemeltetni. Torsten biogázelőállítót is tervez, és célja, hogy hosszú távon teljesen önfenntartó legyen az épület. Jelenleg havonta 6500 euróba kerül a fenntartás. A férfi bízik abban, hogy a kezdeményezés világszerte példaértékű lesz és megkapják a szükséges támogatást is ahhoz, hogy jól működő, fenntartható intézménnyé váljanak.

 

forrás: cheapimpact.org

A rovat új hírei

Hasonló

Mi kell egy ökoházhoz?

A meg nem épített ház a legzöldebb ház. Ha mégis építkezünk, akkor méret szempontjából a minimalizmusra és a közműmentes ...