A világ legnagyobb 3D-s nyomtatója, amellyel házakat lehet majd készíteni!

Hír

2015/09/30

Egy olasz stúdió darázsfészekről mintázta katasztrófabiztos "nyomtatott" házait. A 3D-s ház-nyomtatás egészen új perspektívákat nyit az építészetben.

A népességnövekedés, különösen, ami a katasztrófasújtotta övezeteket illeti, egyre nehezebbé teheti a lakásgondok megoldását a világ legszegényebb részein. Erre a problémára igyekszik választ adni egy olasz stúdió, a WASP (World Advance Saving Project) – (Világmegmentő-megőrző projekt, melynek rövidítése angolul a darázs szót adja ki). A tervezők a biomimikri elvét alkalmazva, darázsfészekről mintázták a házak szerkezetét.

Ősi és modern
Régóta tudjuk, hogy legegyszerűbb, legolcsóbb és legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló alapanyag a föld – őseink is gyakran ebből építkeztek. Minden előnyét figyelembe véve jelenünkben talán az számít a legnagyobbnak, hogy a katasztrófasújtotta övezetekben is megállja a helyét. A WASP projektjét mindazonáltal az teszi egyedüllálóvá, hogy az ősi eljárást a legmodernebb technológiával ötvözi, az egyre inkább feltörekvő 3D-s nyomtatással, mely nagy hasznára válhat az építőiparnak a jövőben, hiszen csökkenti az építkezés idejét és költségeit. A kisebb homlokzati díszektől, szobroktól, szökőkutaktól kezdve a kész szerkezetekig széles a palettája a nyomtatható elemeknek.

A világ legnagyobb 3D-s nyomtatója
A WASP gigantikus nyomtatója, a BigDelta 12 méteres magasságával a világ legnagyobb 3D-s nyomtatója. Bár tekintélyes a mérete, a gépezet viszonylag egyszerűen működik. Egy könnyű, összecsukható acélvázon forgó fúvóka függ, mely körkörös mozdulatokkal fecskendezi ki az agyag, szalma, föld, víz és növényi rostok keverékéből készült építőanyagot. A 6 méter átmérőjű nyomtató ugyan cementtel is tudna dolgozni, a WASP azonban olyan környezetbarát anyagokat használ, melyek könnyen hozzáférhetők, lehetőleg rögtön ott, ahol az építkezés zajlik.

 

 

A cég sokat kísérletezik az anyagokkal, és a kutatás egyik fókusza az, hogy hogyan tudják megoldani, hogy az agyag ne húzódjon össze, ahogy szárad. Ezért többek között különböző magokat adnak hozzá, melyek megkötik a nedvességet, és amikor kinőnek, gyökerük és száruk afféle természetes pajzsot képez.

A BigDelta nagyonis hiánypótló eszköz lehet, ha figyelembe vesszük, hogy az ENSZ számításai szerint a következő 15 évben naponta átlagosan 100 000 új házra lesz szükség ahhoz, hogy mindenkinek legyen fedél a feje fölött. Ugyanakkor ez az építészeti megoldás nemcsak a fejlődő országok lakosságának válhat hasznára. Olaszországban is akadnak már érdeklődők a projektre, például egy szardíniai kisváros, Iglesias jelezte, hogy kipróbálná a high-tech agyagházikót.

Fotók forrása, további képek és érdekes információk a WASP weboldalán.


forrás: mnn.com, wasproject.it

A rovat új hírei

Hasonló

Lakótelepek a vízen

Települések a hullámok hátán, azaz példaértékű megoldások arra az esetre, ha a szárazföldet elöntené a víz.