Ökologikus családi ház lett az Év háza

Hír

írta: MTI
2015/10/07

A Borbás Péter építész tervei alapján Szentendrén épült ökologikus családi ház nyerte idén az Év háza országos építészeti pályázat díját, amelyet hagyományosan az építészet világnapján adtak át az Építészek Házában hétfőn Budapesten.

Az 500 ezer forinttal járó fődíjat Szoják Balázs, az Év Háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke adta át.

"Szépen szervezett, jól felépített, organikusan működő kis házról van szó, amely a körülötte lévő épületek karakterét, építészeti jegyeit, formálását, méreteit átvéve természetesen simul bele környezetébe" - mondta értékelésében Dévényi Sándor. Makovecz Imrét idézte, mint mondta, az építészet tulajdonképpen a teremtés folytatása. "Szeretnénk, ha minden épületünk ilyen szervesen tudná folytatni a környezetet" - tette hozzá.

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázatra az idén 27 érvényes pályamű érkezett. A fődíj mellett négy különdíjat is átadtak. A Magyar Építész Kamara különdíját egy veszprémi családi ház kapta, amelynek építésze Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid volt. A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) különdíját Földes László Pilisborosjenőn található hosszú háza nyerte el. A Xella Magyarország Kft. Környezetbarát ház különdíját Bártfai-Szabó Gábor és Nagy Mariann vehette át egy budapesti ökologikus lakóházért, az Internorm Ablak Kft. különdíját Tóth László, Papp László és Schalling Frigyes nyerte el egy höveji nyaralóépületért.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló