Felépült a hobbit-ház, de maradhat-e?

Hír

írta: Streit Nóra
2013/04/04

Saját földjén, a maga és barátai erejéből építette fel környezetbarát hobbit-házikóját egy fiatal walesi házaspár, ám nem örülhettek sokáig az álomotthonnak: a helyi hatóság szerint az építési engedély hiánya miatt le kell bontani.

Négy évet élt egy lakókocsiban, a walesi Glandwrben a 25 éves szobrász, Charlie Hague és felesége, Meg, mivel nem tudtak saját házat venni. Ahelyett azonban, hogy elkeseredtek volna, alig 15 ezer fontból (5 millió forintból) egy év alatt felépítették a Gyűrűk Ura mesevilágát idéző, természetes anyagokból készült hobbit-lakjukat, a beköltözés után néhány héttel pedig megszületett első kisfiúk, Eli. Majd boldogan éltek tovább, immár hármasban – gondolhatnánk –, ám sajnos a történet kedvezőtlen fordulatot vett, az illetékes önkormányzat megítélése szerint ugyanis a házat le kell bontani, mivel a házaspár nem kért építési engedélyt.

A fiatalok ezt elismerik, ám azt mondják, nem volt más választásuk, hogy azon a vidéken maradjanak, ahol felnőttek, mint hogy a Charlie apjától örökölt, erdő közepén lévő telkükön építkezzenek. A hatóság hivatalos indoklása ráadásul – miszerint az építmény "károsítja a környék vidéki jellegét", érthetetlen, hiszen a kerek házikó szó szerint belesimul a környezetébe: félig a földbe süpped… Mintha csak Zsákos Frodó átkopoghatna a szomszédból – persze, ha lennének szomszédok.

A csupán egyszobás ház minden alkotóeleme a környezetéből való: szerkezete vastag ágakból, falai szalmabálákból, a belseje és teljes berendezése fából, a teteje szintén fából és fűből készült, a kis kunyhó emellett teljesen önfenntartó.

"A völgy aljába húztuk fel a házunkat, ahol senki nem látja. Az otthonunk egyáltalán nem ártalmas, annyi természetes anyagot használtunk fel, amennyit csak tudtunk. Nem volt lehetőségünk lakást venni, sem bérelni, de mi is ugyanúgy élünk, mint a többi ember, viszont nem szeretnénk máshol lakni" – fogalmazott a Daily Mail-nak Charlie. A házaspár egyetlen reménye, hogy utólagos építési engedély benyújtásával és a bontási határozat elleni fellebbezéssel elkerülhessék a saját kezűleg, barátaik segítségével felépített otthonuk elvesztését és megsemmisítését.

Létrehoztak emellett egy Facebook-oldalt is, ahol nyomon követhetjük életüket, és biztosíthatjuk őket támogatásukról, mint ahogyan azt már sokan megtették szerte a világból.

 

forrás: MTI, dailymail.co.uk

A rovat új hírei

Hasonló

5 mesebeli hobbitház

Varázslatos és időtálló építmények, tökéletes harmóniában a környezettel.

Növényeket a tetőre!

A füvesített háztető javítja a levegő minőségét, nyáron hűti, télen pedig fűti a házat.