5 mesebeli hobbitház

Magazin

2015/11/25

Néhány éve, amikor felbukkant az interneten egy walesi házaspár hobbitháza, sokan fantáziáltak arról, milyen jó is lenne ilyen épületben élni. Természetes építőanyagokat már az ősidőkben is használtak, most pedig újraéledni látszik nemcsak a praktikum és a környezettudatosság, de a sajátos, mesevilágot idéző esztétikum aspektusából is. A hobbitházak különlegesnek mondhatóak, ugyanis a környezet adottságait úgy igyekeznek hasznosítani, hogy minél inkább igazodjanak a természethez, nem pedig fordítva. Technológiájukat illetően lehetnek földházak, illetve készülhetnek más, helyi alapanyagból.

Hobbitlakótelep
Az egyik leghíresebb hobbitház-csoport a svájci Dietikonban található "lakótelep”, mely 9 nem mindennapi házikóból áll. A komplexumot a Vetsch építésziroda tervezte, a földdel fedett épületeket egy kis mesterséges tó köré csoportosították, és a bejáratot alaposan elrejtették a házak oldalán. Bejutni a földalatti parkolón keresztül lehet. Míg a nappali területek dél felé, az éjszaka használt szobák észak felé néznek. Középen helyezkednek el a fürdőszobák és a lejárat az alagsorba. A fürdőszobákba a tetőablakon keresztül jut be a természetes fény. A szigetelés - az eartship stílusból merítkezve - újrahasznosított üvegből készült, a tetőt pedig földdel borították, így - zöldtetőként - lehet rá akár ültetni is.

Tündérotthonok a messzi északon
Izland sokak szerint a manók és tündérek földje, teljesen természetes tehát, hogy itt hagyományosnak számítanak a mesebelinek tűnő fűvel borított házak. Körülbelül ezer éves gyökerei vannak az úgynevezett gyepházépítészetnek, melynek kialakulásához praktikus okok vezettek. A hideg időjárás ellen alapos szigetelést kellett találni, és erre a gyeptéglák kínálkoztak a legmegfelelőbbnek. A ház alapját széles kövek adják, erre húzták fel a fakeretet, melyre aztán a gyeptéglákat helyezték.

Szénapajtának indult
Az angliai Cotswolds vidéke szintén mesebeli táj, azt gondolhatnánk, semmi furcsa nincs abban, hogy itt még a pajtának is díszes ólomüveg ablakai vannak. Colin Strokes üvegművész még a ’80-as években vett meg a chedglowi birtokot, melyen a ’90-es években kezdett építeni egy gazdasági épületet. Elmondása szerint eredetileg kicsit hagyományosabbra, négyszög alakúra és földszintesre tervezte, de aztán másfelé sodorta az ihlet. 11 évnyi munka után úgy döntött, megválik az ingatlantól, mert a szomszédban egy kőfejtő kezdte meg működését.

Dűneház
A futurisztikus floridai dűneházat - mely kissé olyan hatást kelt, mintha különös lény figyelne a földből - William Morgan építész készítette 1975-ben. A két, szinte teljesen egyforma, 70 négyzetméteres lakást egyenesen a homokdűnébe ásta, így az épület nem veszi el a tengerparti kilátást a szomszédok elől, sőt, még az utcáról is alig látható. A homoktömeg ugyanakkor segít a kellemes hőmérséklet fenntartásában télen és nyáron is.

Szükséglakások tufából
Nem kell azonban ilyen messzire mennünk, hogy hobbitszerű otthonokkal találkozzunk. Az Eger melletti Noszvaj településén nagyjából a XIX. század elején kezdhették kialakítani azokat a barlanglakásokat, melyek a tufakitermelés eredményeként jöttek létre: A köveket úgy bányászták, hogy a helyükön maradt üregek a szegénység okozta lakásgondokra is megoldást adjanak. A lakások ma már üresek, turistalátványosságnak azonban nem utolsók, sőt, egy részüket alkotóteleppé alakították át.

 

 

A rovat új hírei

Hasonló

Mi kell egy ökoházhoz?

A meg nem épített ház a legzöldebb ház. Ha mégis építkezünk, akkor méret szempontjából a minimalizmusra és a közműmentes ...