Futurisztikus város(rész) építésébe kezdenek a norvégok

Hír

írta: Kiss Gábor
2018/03/22

A 2019-es Európa Zöld Fővárosa (EGCA) díjat is elnyerő Oslo hamarosan a világ legfenntarthatóbb városává válhat.

A Haptic Architects és a Nordic Office of Architecture által tervezett, 4 négyzetkilométer alapterületű Oslo Reptérváros (OAC) "energiapozitív" lesz, azaz önellátásán túl többletenergiát fog termelni.

Tomas Stokke, a Haptic Architects projektvezetője így fogalmazott a beruházásról: "Robosztus várostervezési stratégiák alkalmazásával, az optimális utaztatás, a megfelelő (nép)sűrűség, az autómentes központ összeegyeztetésével és mindezt kombinálva a legújabb technológiai fejlesztésekkel képesek leszünk létrehozni a jövő zöld, fenntartható városát."

Az önálló városként funkcionáló városrész tervezése során szem előtt tartották az élenjáró zöld technológiák alkalmazását, így a megújuló energiaforrások és az e-járművek kizárólagos használatát. Fontos szempont volt, hogy a terület gyalogszerrel is bejárható legyen.

Az előrejelzések szerint az osloi reptér munkavállalóinak száma 22 000-ről 40 000-re nőhet 2050-re. Az új városrész a reptéri alkalmazottak és családtagjaik lakóhelyéül is fog szolgálni.

"Mi, mint nagy multú várostervezők akik a fenntarthatóságra és az innovatív megoldásokra fókuszálunk, úgy hisszük, hogy a reptérváros kapcsán nem a ha, hanem a mikor a legnagyobb kérdés." mondta Thor Thoeneie, a Haptic Architects ügyvezető igazgatója

A beruházás megkezdése 2019-re, elkészülte 2022-re datálható.


Képek forrása: Haptic Architects & Nordic Office of Architecture

 

A rovat új hírei

Hasonló

Ökovárosok: Curitiba

Előző cikkünket folytatva nézzük, mire volt képes egy zseniális építész-politikus Curitibában.

Ökovárosok: Masdar

A tervek szerint 22 milliárd dollárból jön létre a világ legnagyobb ökováros beruházása.