Európa Zöld Fővárosa díj: 2019-ben Oslo kapja az elismerő címet

Hír

írta: ecolounge
2017/06/05

A norvégiai Oslo nyerte el a 2019-es Európa Zöld Fővárosa (EGCA) címet egyebek közt azzal az átfogó megközelítésű programmal, amely a biodiverzitás megőrzését, a társadalmi befogadást, illetve a tömegközlekedés és az egészségügy fejlesztését is magában foglalja - tudatta pénteken az Európai Bizottság.

A bizottsági közleményben kiemelték: a zsűri nagyra értékelte a norvég fővárosnak az autós közlekedés visszaszorítását célzó kezdeményezését. "Az európaiak több mint kétharmada városokban él. Az Európa Zöld Fővárosa cím mutatja, hogy a városok úgy is növekedhetnek, hogy közben megőrzik zöld szívverésüket" - fogalmazott Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos.

Az EGCA weboldala és youtube csatornája láthatóan még nem frissült az új oslói bemutatkozóval, de találtunk egy korábbi videót, íme:

 


A 2010-ben létrehozott Európa Zöld Fővárosa címet minden évben olyan város tölti be, amely úttörő a környezetvédelemre tekintettel lévő életmód kialakításában, valamint különleges erőfeszítéseket tett a környezet és az életminőség javítására, a fenntartható fejlődés megteremtésére. Az eddigi nyertes városok a következők:

2010: Stockholm, Svédország
2011: Hamburg, Németország
2012: Victoris-Gasteiz, Spanyolország
2013: Nantes, Franciaország
2014: Koppenhága, Dánia
2015: Bristol, Anglia
2016: Ljubljana, Szlovénia (írásunk itt)
2017: Essen, Németország (írásunk itt)
2018: Nijmegen, Hollandia
2019: Oslo, Norvégia

A brüsszeli testület arról is beszámolt, hogy az úgynevezett Európai Zöld Levél díjat a belgiumi Leuven és a svédországi Vaxjö megosztva kapja meg 2018-ban. Az elismerésre olyan 20-100 ezres lakosságú városok pályázhatnak, amelyek sokat tettek a környezet javítása érdekében. Leuven esetében elsősorban a klímaváltozás elleni küzdelmet és az energiahatékonyságot, Vaxjö kapcsán pedig a fenntartható fejlődést emelték ki.


Kép forrása / Szerző: Bjoertvedt

 

forrás: MTI, ec.europa.eu

A rovat új hírei

Hasonló

8 városzöldítő ötlet

Rengeteg gyönyörű és hangulatos város van a világban, de nincs annál szebb, amikor egy város kizöldül.