Az ENSZ úszó városokat fejleszt

Hír

2019/05/05

Egy ENSZ által támogatott kezdeményezés az úszó városok építésének lehetőségeit tanulmányozza. Az alternatív települések elsősorban az árvízveszélynek kitett partmenti régióknak nyújthatnak segítséget.

A világ legnagyobb városainak mintegy 90%-át veszélyezteti a gleccserek olvadása és a tengerszint emelkedése. Erre a helyzetre megoldást keresve merült fel az úszó városok ötlete, melyeknek alapját a tengerfenékhez rögzített, körben egymáshoz kapcsolt, moduláris platformok adják. A településfejlődés világméretű problémáinak megoldására létrehozott, a fenntartható városfejlesztéseken dolgozó ENSZ HABITAT az Oceanix nevű céggel, a Massachusetts Institute of Technologyval és az Explorers Clubbal együttműködve dolgozza ki a vízivárosok koncepcióját.

A klímaváltozás hatására egyre több ember kényszerül a városi nyomornegyedekbe, az úszó város egy lehet a megoldások között erre a problémára – mondta az ENSZ Habitat ügyvezető igazgatója, Maimunah Mohd Sharif. A tervek szerint hónapokon belül felépül az első prototípus, mely New Yorkban, az ENSZ székházhoz közeli East Riveren fog horgonyozni. Koppenhágába is terveznek egy hasonló települést, az amerikai azonban még ennél is korszerűbb lesz, mert önellátó rendszerben termeli meg a szükséges élelmet és energiát.

Mindehhez a legkorszerűbb kutatásokra van szükség a vízgazdálkodás és a tengermérnökség területén. A jövő városainak ugyanis nemcsak fenntarthatónak kell lenniük, hanem ellenállónak is a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben. Az úszó városok ötlete kapcsán ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy nem tereli-e el túlzottan a figyelmet a klímaváltozás okairól és a partmenti településeket sújtó természeti katasztrófákról. Sokan figyelmeztetnek arra, hogy ezek a városok csak a leggazdagabbaknak lesznek elérhetőek, ahogyan ezt például a Dubai partjainál úszó villák esetében látjuk. Az új projektben így a rászorulókra tekintettel is terveznének lakásokat.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) adatai szerint, amennyiben a globális átlaghőmérséklet 1,5 fokkal növekszik a preindusztriális korszakhoz képest, akkor a tengerszint akár 77 centiméterrel is emelkedhet 2100-ig. Ha azonban a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, és nem történnek intézkedések a hőmérsékletnövekedés megakadályozására, az 1,5 fokos határértéket valószínűleg már 2030 és 2052 között túllépjük. Az úszó városok kutatásával születő, innovatív technológiák nemcsak a vízi települések létrehozásában, hanem a már létező, szárazföldi városok fejlesztésében is segíthetnek, ahogyan erre Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász is felhívta a figyelmet.


Képek forrása: oceanix.org

Képek szerzője: Bjarke Ingels Group

forrás: https://www.reuters.com/article/us-un-climatechange-cities-idUSKCN1RG1X6

A rovat új hírei

Hasonló

Ökovárosok: Curitiba

Előző cikkünket folytatva nézzük, mire volt képes egy zseniális építész-politikus Curitibában.

Ökovárosok: Masdar

A tervek szerint 22 milliárd dollárból jön létre a világ legnagyobb ökováros beruházása.

Égi városok, függőleges farmok

A légszennyezésre az égig érő városok, a túlnépesedés miatti élelmiszerhiányra a vertikális farmok jelenthetnek megoldást?