Itt a cukornád alapú LEGO - még az idén piacra kerülnek az első fenntartható elemek!

Hír

2018/03/10

A legónövények, levelek, bokrok és fák stílusosan növényi alapanyagból, méghozzá cukornád alapú műanyagból készülnek majd.

A LEGO Csoport zöldítő intézkedéseiről sokat lehet hallani az elmúlt évektől kezdve. Ahogyan arról korábban hírt adtunk, a játékgyár egymilliárd dán koronát szentelt arra a célra, hogy létrehozza a Fenntartható Anyagok Központját (Sustainable Materials Centre), ahol azt kutatják, milyen fenntartható alternatívákkal lehetne helyettesíteni a jelenlegi anyagokat. A kutatások első eredményére, úgy tűnik, nem is kellett olyan sokat várni, mert már idén piacra kerülnek a LEGO új, cukornádalapú polietilénből készülő elemei, melyek megszólalásig hasonlítanak a hagyományos műanyaghoz. Az új anyagot már tesztelték is, hogy megfeleljenek a LEGO minőségi és biztonsági elvárásainak.

A cég csatlakozott a WWF Bioműanyag Nyersanyagszövetségéhez (Bioplastic Feedstock Alliance - BFA), mely biztosítja, hogy az alapanyagok teljes egészében fenntartható forrásból származnak, emellett a LEGO növényi műanyaga Bonsucro Chain of Custody tanúsítvánnyal rendelkezik, mely kimondottan a cukornád fenntartható forrására jelent garanciát. Ugyanakkor minden beszállítónak meg kell felelnie a LEGO Csoport Magatartási kódexének, mely szigorú etikai, környezeti, egészségügyi és biztonsági követelményeket állít fel. Az új elemek jelenleg a LEGO összes játékának mintegy 1-2%-át teszik ki.

Mitől fenntartható egy alapanyag?
A fenntartható alapanyagoknak nincs egyságes definíciójuk, de általában több tényezőt foglalnak magukba a nyersanyagforrástól kezdve a kémiai összetételen át és a felhasználáson keresztül, egészen a hulladékkezelésig. Tehát a fenntarthatóság követelménye az agyagok teljes életciklusára vonatkozik, és figyelembe veszi a környezeti, társadalmi hatásokat is. A LEGO úgy véli, hogy az új, fenntartható anyagnak kisebb ökológiai lábnyommal kell rendelkeznie, mint annak az anyagnak, melyet helyettesít.

A LEGO és a fenntarthatóság
A LEGO nemcsak a késztermékeit illetően, hanem a termelési folyamatok során is több oldalról igyekszik biztosítani a fenntarthatóságot: A WWF-el való együttműködése a vállalat azon erőfeszítéseinek részét képezi, melyekkel szeretné csökkenteni a termelés és a beszerzés során létrejövő szén-dioxid-kibocsátást, és ezzel is előmozdítani a klímaváltozás elleni globális cselekvést. A LEGO szélerőművekbe feket, hogy a legókockák előállításához szükséges energiát megújuló energiatermeléssel ellensúlyozza. 2030-ra pedig azt a célt tűzte ki, hogy nullára csökkenti a folyamatai során keletkező hulladékot.

A környezetvédelemből a magyar gyár is kiveszi a részét, a nyíregyházi létesítmény 2014-ben kezdte egyedülálló élőhelymegőrzési projektjét, melynek keretében 26 hektárra telepítettek őshonos növényfajokat. A kezdeményezés célja a térség egyedülálló, veszélyeztetett élővilágának a megőrzése. Ennek kapcsán interjút is készítettünk a cég kommunikáció vezetőjével, Siket Lóránttal.

 

forrás: lego.com

A rovat új hírei