Tengeri szélerőmű a LEGO Csoporttól

Hír

írta: Admin
2015/02/24

A Németország partjainál található, első Borkum Riffgrund 1 szélturbinák megkezdték az energiatermelést. A szélfarm hozzájárul a LEGO Csoport azon céljának eléréséhez, hogy 2020-ra 100%-ban megújuló energiából fedezze energiaigényét.

A LEGO Csoport 75 százalékát birtokló KIRKBI A/S körülbelül 3 milliárd dán koronát (400 millió eurót) fordított egy part menti szélerőmű telepítésére az Északi-tengernél, Németországban A KIRKBI A/S a szélfarm 78 szélturbinája által előállított teljes energiamennyiség 31,5 százaléka felett rendelkezik.

Mostanra, kétévi működés után az első szélturbinák elkezdtek áramot szállítani a szárazföldi elektromos hálózatba.

„Ez egy mérföldkő a LEGO Csoport számára. Látjuk az első eredményét a megújuló energiába történő, hosszú távú befektetésünknek. A szélfarm kézzel foghatóan bizonyítja, hogy a LEGO Csoport konkrét lépéseket tesz annak érdekében, hogy pozitív hatása legyen a bolygónkra” – mondja Jørgen Vig Knudstorp, a LEGO Csoport elnök-vezérigazgatója.

A befektetés révén a LEGO Csoport közelebb kerül céljának eléréséhez, azaz 2020-ra több megújuló energiát állíthat elő, mint amennyi energiát felhasznál. Mind a 78 szélturbina üzembe helyezésével a szélfarm körülbelül 320.000 háztartás fogyasztásának megfelelő áramot képes előállítani.

100%-ban megújuló energiával 2020-ra
A LEGO Csoport 2013-ban csatlakozott a Természetvédelmi Világalap (WWF) klímavédelmi programjához. A LEGO Csoport többek között arra tett ígéretet, hogy 2016-ra megújuló energia birtoklásával és termelésével, valamint az energiahatékonyságának növelésével ellensúlyozza széndioxid-kibocsátását.

„Szeretnénk pozitív hatást gyakorolni a világra, amelyet gyermekeink örökölnek majd. Ezt elsősorban játékainkkal érjük el, amelyek elősegítik a gyermekek tanulását és fejlődését. Emellett felelős vállalatként is jelentős hatásunk van - ebben ambiciózus környezetvédelmi programunknak is fontos a szerepe. Nagy jelentőségű pillanat ez, amikor a Borkum Riffgrund 1 szélfarm megkezdi az áramszállítást – ez a szélfarm segít elérni azt célkitűzésünket, hogy 2020-ra energiaigényünk 100 százalékát megújuló energiából fedezzük.” – mondja Jørgen Vig Knudstorp, a LEGO Csoport elnök-vezérigazgatója.

A megújuló energia új forrásai mellett a LEGO Csoport környezetvédelmi programjában szerepel az energiahatékonyság fokozása is – ezen a téren az utóbbi öt évben több mint 30 százalékos javulást sikerült elérni. A környezetvédelem szempontjából további fontos fejlesztést jelentenek a 2014-ben bevezetett, kisebb LEGO csomagolások. Ennek köszönhetően körülbelül 6000 tonnával csökkent a kartonpapír-felhasználás, valamint körülbelül 3000-rel kevesebb teherautóra van szükség a szállításhoz, így összesen mintegy 10.000 tonnával csökkent a CO2-kibocsátás.

Környezetvédelmi elköteleződésén túl a LEGO Csoport kiemelten kezeli a termékbiztonság, a munkavállalói jogok, munkatársai biztonságának, valamint működési helyein a helyi közösségekkel való jó kapcsolat kérdését is. A szélerőmű megépítése jelentős szerepet tölt be a vállalat átfogó felelősségvállalási programjában.

A Borkum Riffgrund 1 szélfarmról
Borkum Riffgrund 1, a DONG Energy (50%), valamint partnerei, a KIRKBI A/S és a William Demant Invest A/S (együttesen 50%) közös vállalkozása. A Borkum Riffgrund 1 a parttól 54 kilométerre, Borkum szigetétől 37 kilométerre található. A szélfarmot a németországi Norden-Norddeichből, a DONG Energy vállalat kikötői létesítményéből üzemeltetik. Az erőmű 78 szélturbinája összesen 312 megawatt áramot képes előállítani


Kép illusztráció, forrása: Wikipedia, szerző: Phil Hollman


forrás: lego.com

A rovat új hírei

Hasonló