Zöldül a LEGO

Interjú

írta: ecolounge
2015/05/27

A LEGO évről évre újabb lépéseket tesz a környezettudatos működés felé. A nyíregyházi gyár környékén például tavaly tavasszal kezdtek abba az élőhelymegőrzési projektbe, melynek keretében 26 hektáron telepítettek őshonos növényfajokat. Erről és a további, példaértékű kezdeményezésekről kérdeztük Siket Lórántot, a LEGO kommunikációs munkatársát.

eco: Hogyan halad a homoki tölgyesek reprodukciója? Mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatban?

SL: Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének munkatársai dolgozták ki kertépítéssel foglalkozó partnercégünkkel közösen azt a koncepciót, amely kivételes lehetőség az ipari fejlesztés és a természetvédelem szempontjainak összehangolására. 26 hektáron állítjuk helyre azt az állapotot, ami a gyár környékét mintegy 200 évvel ezelőtt jellemezte. Tudomásunk szerint az egész közép-kelet-európai térségben egyedülálló a projekt, Londonig kell menni, hogy hasonló nagyságrendű kezdeményezést találjunk, ahol az olimpiai játékok utáni helyreállítás során vágtak bele.

Tavaly nyáron telepítették a kijelölt területre a lágyszárú növényeket, ősz végén pedig helyi iskolások bevonásával több ezer cserjét és fát ültettek a szakemberek. A gyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt a munkában, hiszen érezték, hogy van tétje és lesz eredménye. Később szeretnénk majd egy tanösvény segítségével minél többeknek megmutatni a parkot, hogy ezzel is tudatosítsuk az eredeti élőhelyek megőrzésének fontosságát.

Az elvárásoknak megfelelően most tavasszal még nem a kész növénytársulás bújt elő a földből – sok növényt pótolni kell például, mert a környéken élő nyulak megdézsmálták a csemetéket a tél során. Kell nagyjából öt év, mire már látható lesz a homoki tölgyesekre jellemző állapot – és ezalatt folyamatosan kezelni kell a területet, irtani kell az invazív fajokat, akácot, parlagfüvet, stb.

eco: További környezetvédelmi projekteket is terveztek Magyarországon?

SL: Idén elsősorban az élőhely-megőrzési projektünkkel foglalkozunk, a telepítésen túl egy bemutató kertet alakítanak ki a szakemberek, ahol dolgozóinknak és a látogatóknak meg tudjuk mutatni, hogyan fog kinézni pár év múlva a terület, milyen növények nőnek rajta. Mintegy 2 200-an dolgoznak a gyárban, és mi fontosnak tartjuk, hogy ők minél többet találkozzanak a fenntartható működés, környezetmegóvás gondolatával. Éppen ezért olyan jeles napokon, mint a Föld napja vagy a takarítási világnap igyekszünk megmozgatni a kollégákat és gyermekeiket is.

eco: Információink szerint a helyi közösséget támogató projektjeitek is vannak. Pontosan mik ezek?

SL: Az információtok helyes! A LEGO Csoport alapítványán, a LEGO Foundationön keresztül évek óta jelentős adományozási tevékenységet folytatunk a régióban, amelynek részleteit mi következetesen nem kommunikáljuk. Rossz anyagi körülmények között élő vagy más okból hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézményeket, szervezeteket támogatunk eszközökkel, felszereléssel és természetesen játékkal. Fontosnak tartjuk, hogy a „projekteket” dolgozóink ajánlják, tehát minden esetben van személyes kötődés is az ügyhöz - a projektet előterjesztő kolléga is részt vesz a megvalósításban. Tavaly 42 ilyen projektünk volt a LEGO Közösségi Szerepvállalás programunk keretében, idén pedig 34 támogatási akciót tervezünk végrehajtani, amelyek között az eddigieknél jóval nagyobb értékűek is vannak.

eco: A nyíregyházi gyár modern technológiákat vonultat fel, ebből arra következtetünk, hogy alkalmaztok környezettudatos és energia-hatékony megoldásokat.

SL: Valóban, az új nyíregyházi LEGO gyárban az erőforrások tudatos és takarékos felhasználásán, kiváltásán van a hangsúly. A tervezés során számos olyan megoldást választottak a szakemberek, amelyek hozzájárulnak a környezeti lábnyomunk csökkentéséhez. Pár példa: Az egész gyárban intelligens világítási és árnyékoló rendszer működik. Így például senki nem felejtheti égve a lámpát, illetve a kinti viszonyokhoz igazodva árnyékoljuk vagy éppen tesszük ki a napfénynek az épületrészeket. Az üzemcsarnokokba és irodaterekbe ahol csak lehet, természetes fényt engedünk – ablaktalan helyiségekbe tükrös fénycsapdák segítségével.

Mintegy 122 000 négyzetméternyi épület tetején gyűjtjük az esővizet – ezzel éves szinten mintegy 60 000 m3 ivóvíz felhasználását váltjuk ki – öntözésre, a tüzivíz tározók töltésére és egyes esetekben WC-k öblítésére használjuk az esővizet.

Egy három gázmotoros, trigenerációs erőmű szolgáltatja a termelés egyes egységeihez szükséges fűtési és hűtési energiát, valamint némi áramot – itt a hálózatból vett gázból állítjuk elő saját magunk hatékonyan a szükséges energiát.

eco: Az energiahatékonysághoz hozzátartozik a megújuló energiaforrások alkalmazása is. Ezzel hogy álltok?

SL: Mivel még nagyon új a gyárunk, és egyes egységeket (az automata magasraktárakat) még csak most helyezünk üzembe, elsősorban arra törekszünk, hogy a meglévő technológiát tudjuk minél hatékonyabban használni, tökéletesíteni. Helyi szinten nem tervezünk egyelőre további, megújuló energiaforrásokat igénybe venni – a LEGO Csoportnál ugyanis az az elv érvényesül, hogy globálisan próbáljuk egyensúlyozni azt a környezeti hatást, amit gyártási és egyéb üzleti tevékenységünk kivált. E célból jött létre az a hatalmas tengeri szélerőmű-farm, amit ez év márciusában helyeztek üzembe.

eco: Jelenleg milyen arányban fogyasztotok megújuló energiából termelt és hagyományos forrásból érkező energiát?

SL: A LEGO Csoport stratégiai célként azt tűzte ki maga elé, hogy 2020-ig legalább annyi megújuló forrásból származó energiát termeljünk, mint amennyit a vállalat tevékenységével világszinten felhasználunk. Az egyensúly elve érvényesüljön tehát, hiszen sok helyen nem megoldható még megújuló energiaforrások alkalmazása.

Nagy lépés e cél elérése felé az a szélerőmű-park, amit a LEGO Csoport anyacége, a Kirkbi A/S létesített mintegy 400 millió eurós beruházás keretében Borkum közelében az Északi-tengeren. A park most február közepén kezdte meg a működését.

2013-ban csatlakoztunk a Természetvédelmi Világalap (WWF) klímavédelmi programjához. A LEGO Csoport többek között arra tett ígéretet, hogy 2016-ra megújuló energia alkalmazásával és termelésével, valamint az energiahatékonyságának növelésével ellensúlyozza széndioxid-kibocsátását.

eco: Ha energia, akkor gyártás, ha gyártás, akkor alapanyagok: A környezettudatos gondolkodásmód szinte minden ágazatban erősödött az elmúlt években, így egyre több hírt hallani a "természetes" alapanyagú műanyagokról is. Úgy tudjuk, a LEGO-nál is napirenden van ez a téma. Már jelenleg is léteznek nálatok bioműanyaggal, környezetbarátabb anyaggal folytatott kísérletek?

SL: Mivel a játékok alapanyagául szolgáló műanyag előállítása nagyjából 30 százalékát adja a LEGO Csoport tevékenysége által előidézett üvegházhatású gázoknak, nagy erőkkel dolgozunk rajta, hogy fenntartható alternatívát találjunk a jelenlegi alapanyag helyett. Célunk, hogy 2030-ig olyan, növényi alapú anyagokat fejlesszünk ki és vezessünk be, amelyek minden tekintetben képesek kiváltani a jelenleg használt anyagokat. 2013-ban létrehoztunk egy külön osztályt, amely a vállalat legfelső vezetésében is képviselteti magát, és amelynek dedikált célja a 2030-as cél elérése. Alaposan elemezzük, pontosan milyen hatások fűződnek a jelenleg használt alapanyaghoz, illetve beszállító partnereinkkel közösen dolgozunk az új lehetőségek felmérésén, fejlesztésén.

eco: Írtunk korábban a Föld legnagyobb szemétteleperiől, és az óriási óceáni szemétszigetekről, amelyek nagy részét kidobott műanyagok alkotják, és bár feltehetően senki sem dob ki LEGO kockákat, azért bizonyára felmerülhet a kérdés olvasóinkban, hogy a LEGO játékok újrahasznosíthatók-e? Mi történik pl. a gyártás során keletkezett selejttel?

SL: A hulladékkal kapcsolatban nálunk alapvetően a megelőzés a cél – azon dolgozunk, hogy megszüntessük a „gyökérokot”, azaz hatékonyan megoldásokkal csökkentsük a gyártás során keletkező hulladék mennyiségét. Nyíregyházán minden hulladék-csoportot külön gyűjtünk, több mint 40 félét különböztetünk meg, és ezeket mind a megfelelő külső partnernek adjuk át további kezelés / újrahasznosítás céljából.

Az elemek többsége egy ABS nevű anyagból készül, ami más műanyagokhoz hasonlóan remekül újrahasznosítható. Ugyanez igaz az egységcsomagokhoz használt polipropilén fóliára is. A gyártás során keletkezett selejtet csoport szinten mintegy 90 százalékban tudjuk újrahasznosítani. Sok esetben a fröccsöntő gépeknél keletkezett gyártási hulladékot helyben bedarálja és visszaolvasztja a gép. Az egyéb selejtet, műanyag hulladékot bedaráljuk és átadjuk a műanyag-újrahasznosítással foglalkozó partnereinknek. Maguk a LEGO játékok is újrahasznosíthatók természetesen, ám erre szerencsére nincsen szükség, hiszen rendkívül tartósak és az évtizedekkel ezelőtt készült elemek is kompatibilisek a ma legyártott elemekkel.

eco: Miután a kész termék létrejött, csomagoljátok. Azt vásárláskor mi magunk is tapasztaltuk, hogy a papírdobozok méretét - így a papírfelhasználást - nemrég csökkentettétek, ami ily módon még fenntarthatóbbá teszi a terméketeket.

SL: Valóban, tavaly jelentősen csökkent a kartondobozok mérete, ami mintegy 60 000 tonna nyersanyag felhasználását és mintegy 3 000 kamionnyi szállítmány környezeti hatását szüntette meg. Természetesen folyamatosan vizsgáljuk, hogyan használhatnánk fel hatékonyabban és tudatosabban a csomagolóanyagokat – utóbbi kérdéskörbe tartozik, hogy 2015 végére 100 százalékban FSC tanúsítvánnyal rendelkező papírt szeretnénk csak használni.

eco: A gyártási és csomagolási folyamat után következik a szállítás, ami szintén kardinális pontja a környezet védelmének, hiszen óriási mennyiségek szállításáról van a világ minden részére, ez pedig komoly széndioxid kibocsátással jár. Tesztek lépéseket a CO2 kibocsátás csökkentéséért?

SL: A dobozméretek csökkentése jelentős megtakarítással jár a szállítmányozási erőforrás-felhasználás terén is. A logisztikai rendszerünk fejlesztésével tehetünk a legtöbbet azért, hogy redukáljuk a szállításból származó kibocsátást. Nyíregyházán a saját, 80 000 raklap kapacitással bíró automata magasraktárak gondoskodnak erről. Globális szinten fontos lépés lesz, hogy a mi szempontunkból is egyre hangsúlyosabbá váló ázsiai piac kiszolgálására új gyárat építünk Kínában, Shanghai közelében – a jövőben tehát jóval kevesebb készterméket kell majd Európából Ázsiába szállítanunk.

Emellett új típusú konténereket kezdtünk el használni a készterméket szállító kamionokon, amelyekre 10 raklappal több árut tudunk felpakolni, mint a korábbiakra. Ennek köszönhetően éves szinten több mint 1200 utat takarítunk meg, aminek hatására pedig majdnem 450 tonnával csökken a CO2 kibocsátásunk.

Abban hiszünk, hogy ha folyamatosan fejlesztünk folyamatainkon, akkor nem csak hatékonyabbá, hanem egyre környezetkímélőbbé is válik a működésünk.

 

A rovat új hírei

Hasonló

A Greenpeace nekiment a Legonak

A Greenpeace nem nézi jó szemmel, hogy a Lego együttműködik a Shell olajvállalattal. Olyannyira, hogy nemrég kampányt indított.