LEGO Élőhelymegőrzési projekt

Hír

2014/07/14

A tavasszal átadott új nyíregyházi LEGO gyár területén egyedülálló természetvédelmi projektbe kezdtek két hete: őshonos növényfajokkal telepítenek be egy 26 hektáros területet. A kezdeményezés célja a térség egyedülálló, veszélyeztetett élővilágának a megőrzése.

A LEGO Csoport új nyíregyházi gyára ez év márciusában kezdte meg működését. A gyártóbázis - amellett, hogy a legmodernebb technológiát vonultatja fel - nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos működésre is. Az épületeknél alkalmazott „zöld” műszaki megoldások mellett nemrég egy nagyszabású ökológiai projekt is kezdetét vette a gyár területén.

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének munkatársai dolgozták ki azt a koncepciót, amely kivételes lehetőség az ipari fejlesztés és a természetvédelem szempontjainak összehangolására. A LEGO gyárnak otthont adó területen a térségre jellemző, ligetes homoki tölgyesek voltak kétszáz évvel ezelőtt. A nyílt, gyepekkel mozaikos homoki tölgyes mára hazánk egyik legveszélyeztetettebb élőhelytípusa – ennek megmentését támogatja a kialakításra kerülő zöldfelület. Mivel ez idáig nem reprodukáltak még ilyen mértékben természetközeli ligetes gyepet, ezért a kezdeményezés tudományos, természetvédelmi és gyakorlati jelentősége kivételes.

A pusztai tölgyesek egyedülálló természeti értéket képviselnek, nincs hozzájuk hasonló sem Közép-Európában, sem máshol a Kárpát-medencén kívül. Mivel pusztulásuk folyamatos, rendkívül veszélyeztetett élőhelynek számítanak. Akárcsak a homoki tölgyesekkel mozaikot alkotó homoki sztyepprétek, amelyek nagy része szántóföldi hasznosítás miatt mára kipusztult.

A fűfélék telepítése az első fázis, amely során máshol lekaszált őshonos növényeket hordtak fel az előkészített földterületre, hogy a szükséges magok a talajba kerülhessenek. A fásítás a tervek szerint késő ősszel történik majd. Sikeres telepítések esetén mintegy öt év múlva válik majd önfenntartóvá a növénytársulás, amelyet a LEGO gyár dolgozóival és látógatóival is szeretnének megismertetni. Ennek érdekében a gyár területén szabadtéri bemutató és tanösvény kialakítását tervezik a későbbiekben.

A LEGO új gyárának építése során nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az épületek lehetővé tegyék az energiahatékony működést. Az energiatakarékos villamos- és világítási rendszerek, magas hőszigetelő épületelemek és a víztakarékos szaniterek mind automatizált formában valósultak meg az új gyárban. A gyár parkosított környezete kültéri programok, megbeszélések lebonyolítására is számos lehetőséget kínál. A zöld területeket esővízzel öntözik, így takarítva meg nagyjából 65 000 m3 ivóvizet évente. A gyártás során keletkezett műanyag hulladék 98 százalékát helyben újrahasznosítják.

A LEGO Csoportról
A LEGO Csoport magántulajdonban lévő, családi vállalkozás, amely a dániai Billundban székel. A cég még ma is a Kirk Kristiansen család tulajdonában van, amely 1932-ben alapította. A LEGO Csoport elkötelezett a gyermeki kreativitásnak a játékon és a tanuláson keresztül megvalósuló fejlesztése iránt. A világhírű LEGO® kockára alapozva a vállalat játékokat, élményeket és gyermekek oktatására alkalmas eszközöket kínál több mint 130 országban.

A LEGO Manufacturing Kft.-ről
A LEGO Manufacturing Kft.-t 2008-ban alapították. A LEGO Csoport magyarországi vállalataként egy nyíregyházi gyárterületen termel. A Kft. jelenleg 1.500 embert foglalkoztat. Az itt készült DUPLO termékekkel az egész világot ellátja a vállalat csehországi Jirny-ben és az egyesült államokbeli Dallasban működő disztribúciós központjain keresztül. Fröccsöntött LEGO kockákat szállít Dániába, Csehországba, Mexikóba, és Lengyelországba, és 2014 márciusában elindította a klasszikus LEGO játékok csomagolását is.

 

forrás: LEGO

A rovat új hírei

Hasonló

Fiatalok a jövőnkért

A Zöld Kihívás megmutatta, hogy az ifjúságnak fontos környezetük állapota, és tenni is hajlandóak érte.