Légtisztító építészet a Milánói Designhétről

Hír

2018/06/24

Kengo Kuma szmognyelő építészeti anyagot, Daan Roosegaarde légtisztító biciklit tervezett. A légszennyezés problémája egyre inkább foglalkoztatja az építészeket és a dizájnereket is.

A Milánói Designhéten a Dassault Systèmes nevű, 3D-s szoftvereket fejlesztő cég Dizájn az élmény korában (Design in the Age of Experience) címmel rendezett kiállítást. Ennek keretében több olyan projektet is bemutattak, melyek a levegőminőség javítását tűzték ki célul. Ez a tematika rímel a szoftvercég hitvallására, mely szerint a dizájn és a technológia összefoghat annak érdekében, hogy megoldást keressen a világ legnagyobb problémáira.

A kiállítók között szerepelt Kengo Kuma, japán építész és Daan Roosegaarde holland tervező, aki már „régi motorosnak” számít a témában, szmognyelő tornyáról mi is írtunk korábban.

Kengo Kuma egy különleges, az origami által ihletett, szennyezéseket semlegesítő anyagból készült installációval jelentkezett, melynek a Breath/ng (Lég/zés) címet adta.

Roosegaarde a szmogtorony és a szmogból sűrített ékszerek mellett bemutatta légtisztító biciklijét is, mellyel a pedálra szerelt szmogszűrő berendezésnek köszönhetően tekerés közben tisztíthatjuk a levegőt.


Mellettük szerepelt még a londoni Superflux stúdió audiovizuális installációja, melyben többek között Milánó légszennyezési adatai szerepeltek. Az alkotás célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen kiterjedt probléma a városi légszennyezés.

 

A rovat új hírei

Hasonló