Műanyag hulladékkal szennyezettek

Hír

írta: MTI
2013/09/11

Egyre szennyezettebbek a Földközi-tenger vizei főleg az olasz partok mentén, ahol halak és strandolók helyett egyre több műanyag úszkál a Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet jelentése szerint.

A hétfőn közzétett dokumentum szerint az Itáliát övező tengerekben lebegő hulladék 95 százaléka műanyag, ennek 41 százalékát műanyagzacskó és nagyobb méretű műanyagtörmelék teszi ki, például PET-palackok darabjai.

A Legambiente által idén nyáron az olasz tengereken végzett felmérések szerint a legszennyezettebb a Tirrén-tenger középső és déli része, ahol négyzetkilométerenként 13,3 darab műanyaghulladék úszik. A tenger északi vizein négyzetkilométerenként 5,1 darab az átlag.

A műanyaghulladék mennyisége jelentősen emelkedett az utóbbi negyven év alatt. Az olasz zöldszervezet emlékeztet arra, hogy 2010-ig Olaszország volt Európában az első számú műanyagzacskó-használó.

Talán itt az idő, hogy az olasz kormány elgondolkozzon a műanyag zacskók betiltását, ahogyan azt tette 2007-ben San Francisco, majd ez évben Los Angeles is.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Műanyag labirintus

A lengyelországi Katowice fesztiválon PET palackokból álló labirintust készítettek.