Művészeti installáció a globális műanyagfogyasztásról és az óceánszennyezésről

Hír

2019/05/11

Az idei milánói Design Week keretében megrendezett Fuori Salone kiállítása adott otthont annak az installációnak, amely a globális műanyagfogyasztásra és óceánszennyezésre hívja fel a figyelmet. Az óceáni szemétszigetek mostanra a világ második legnagyobb kiterjedésű államává váltak Oroszország után.

A „HELP” nevet viselő installációt idén a Milánói Egyetem udvarán mutatták be, ahol Maria Cristina Finucci olasz építész, az Ariston Thermo Group segítségével hívja fel a figyelmet a globális problémára. A teljes egészében műanyag kupakokból kialakított négy betűből a „HELP” szó olvasható ki, amivel az installáció a világ műanyagfogyasztásának és az óceánok szennyezésének tudatosítását teszi célkeresztbe.

Az installáció figyelemfelkeltő alkotás annak sürgetésére, hogy tegyünk határozott lépéseket bolygónk megmentésére, s hogy e lépéseket a napi szokásaink megváltoztatásával kezdjük. Az installáció több, mint műalkotás: hangos segélykérés, felhívás arra, hogy mielőbbi, kézzelfogható változásra van szükség. A projekt aktualitását az adja, hogy mostanra a szemétszigetek kiterjedése elérte a 16 000 000 négyzetkilométert, ami Oroszország után a világ második legnagyobb alapterületű államának számít.

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk ennek a kezdeményezésnek” - mondta Pavek Gábor, az Ariston Thermo Hungária Kft. magyarországi igazgatója. „Az Ariston Thermo Group szilárdan hisz a fenntarthatóságban, a felelősségteljes növekedésben és bolygónk védelmében. Maria Cristina Finucci művészeti installációja tökéletes összhangban áll az általunk képviselt értékekkel, és egyfajta vészharang, ébresztő üzenet a világ felé, amelyre mindannyiunknak hallgatnunk kell, a bolygónk jövője és a majdani nemzedékek érdekében.”

Az Aristonnál nem ez az első alkalom egy világméretű környezetvédelmi projekt támogatására. A tavalyi évben Ariston Comfort Challange néven indítottak egy olyan projektet, amellyel a Grönlandon dolgozó éghajlatkutatók munkáját segítik. A Koppenhágai Egyetem Disko szigeten dolgozó kutatói számára építettek egy olyan komfort zónát, ahol mostantól már télen is tanulmányozhatják a globális felmelegedés éghajlatunkra gyakorolt hatásait. Ezt egy innovatív modulházzal és az abban felszerelt Alteas ONE Net nagyteljesítményű kazán segítségével oldották meg, amely biztosítja az állandó meleget az ott dolgozók számára. Az éjjel-nappal, különböző turnusokban dolgozó szakemberek mostantól egy meleg, védett helyre vonulhatnak vissza a külső vizsgálatok után, ami közel található a kutatási területükhöz. Munkájukat ezentúl egész évben végezhetik, amire korábban a zord időjárási körülmények miatt nem volt lehetőség.

Csakúgy, mint a „HELP” installáció, az Ariston Comfort Challenge is élőhelyünk megóvásának szükségességére mutat rá. A Disko-szigeten dolgozó kutatócsoport – Morten Rasch professzor vezetésével – a fitoplanktont, a vizeinket tápláló növényi alapú mikroorganizmust tanulmányozza. Az óceán tüdője néven is ismeretes lények alapvető szerepet játszanak bolygónk jólétének kialakításában és a globális felmelegedés visszatartásában azáltal, hogy a légkörünkből kivonják a szenet, és mélyen az óceánba süllyesztik, amikor elpusztulnak.

Az Ariston csoport bemutatta idei Fenntarthatósági Jelentését is amely egy sor ambiciózus célt tűzött ki a tárgykörben. A vállalat 2018-as bevételeinek 62 százalékát rendkívül hatékony és eredményes megújuló megoldások útján érte el, a legmodernebb, élvonalbeli technológiák alkalmazásáva. Ezt a rekordot a vállalat 2022-re megdönti ugyanis a bevételek több mint 80 százaléka fenntartható rendszerekből származik majd. Így több mint 3 millió tonna CO2-vel egyenértékű szennyezőanyaggal kevesebb jut ki a légkörbe.

Mindezek a projektek bizonyítják, hogy az Ariston Group elkötelezett arra vonatkozó célkitűzése mellett, hogy minimális energiaköltség mellett szavatolja a maximális kényelmet, bárhol a világon. Még akkor is, ha e cél elérése nehéznek vagy akár lehetetlennek ígérkezik.

“Miközben mind több erőfeszítést teszünk a felelősségteljes növekedés érdekében, a közös nevező változatlan: a bolygónk iránti odaadó szeretet és tisztelet. Ehhez társul az a szándékunk, hogy komfortot biztosítsunk mindazoknak, akik rajta élnek.”

Az Ariston Thermo a világ egyik vezető vállalata a fűtő és vízmelegítő rendszerek területén. A vállalatcsoport megújuló energiaforrásokon alapuló megoldásokat, például napkollektoros rendszereket és hőszivattyúkat fejleszt, valamint folyamatosan beruház az innovációba az egyre fejlettebb smart rendszerek fejlesztése érdekében. 2018-ban a csoport 1,61 milliárd eurós forgalmat bonyolított és több mint 150 országban 8 millió terméket értékesített. Tavaly 6800 alkalmazottat, 66 működő vállalatot és 5 képviseleti irodát működtetett 40 országban. 27 gyárat üzemeltetett 15 országban, 23 kompetencia központot, valamint K+F központot irányított 14 országban. A csoport a termékek, rendszerek és szolgáltatások teljes skáláját kínálja, elsősorban az Ariston, az Elco, a Chaffoteaux, ATAG és Racold, NTI HTP márkák égisze alatt. Az Ariston Thermo célja, hogy előremutató megoldásokat hozzon létre a termikus energia terén, amelyek a minőség, az energiatakarékosság és a környezettudatosság optimális kombinációját kínálják.


Képek forrása: Ariston

Forrás: Zöldunió

Hirdetés (X)

forrás: Zöldunió, Ariston

A rovat új hírei

Hasonló

Nyaralás a műanyagtengerben?

A Földközi-tenger mindössze vizeink 1%-át teszi ki, de a mikroműanyagok 7%-át tartalmazza, ami rekordmennyiségnek számít. A ...